Érted Szól
a Temesvári Magyar Diákszervezet lapja
XI. évfolyam 10. szám
2001. április 10.
Mottó: A legjobb a hülyeségben, mikor
égigérõ szorgalommal párosul

Tartalom

Kelet Balkán
Csávók és jányok!
Akinek nem inge……
Blues Doctors
Jelentkezzetek!!!
A Repedt Gonghoz
60 óra
TABLE bajnokság
Elsô igazi felmérés
Miért beszéljünk a hal(l)ottakról, mikor beszélhetünk az élőkről is?
Tudtátok hogy nem is élünk jogállamban?
Függő lettem!
fut az eszme
Hírek a nagyvilágból innen
Vissza a fômenühöz...

Kelet Balkán
Hogy milyen bajaink lesznek a hiszékenységből, és a Caritas-ról meg a FNIről nincs is szó

Két amerikai fiatalember a könnyű pénzkeresés reményében el szerette volna adni azt a dokumentumot, melyben Napóleon önként vállalja a száműzetést Szent Ilona szigetére. Az írást több XVIII. és XIX. századi „papírossal” együtt lopták, hisz az ilyen jellegű dokumentumok bárhol fellelhetők, bármilyen múzeumban, csekély őrizet nélkül. A tetteseket mindenképpen elkapta a francia rendőrség, így nem lett semmi az üzletből.
Nem tudom miért, de az idei április elseje nem volt olyan eget rengető, mint múlt években. Mondjuk az igaz, hogy az egyik haverem kb. 2 órát szívatott IRCn, míg rájöttem, hogy kivel is állok szemben, ugyanitt a barátnőm beadta nekem, hogy szőkére festette a haját, de mit csináljunk, ha hiszékeny vagyok.
Elvégre én azt is elhittem, hogy az RMDSZben idén csak meglesznek azok a bizonyos Belső Választások, mely a Szövetségi Képviselők Tanácsának helyeit érinti. Ez sem lett így.
Ugyanakkor elhittem olyan dolgokat is, hogy annak a szegény rendőrnek tényleg meg fogják találni a gyilkosát. Hát itt találtak valamit… vagyis valakit. Egy halottat, egy aradi bűnözőt, aki öngyilkos lett… és állítólag ő a tettes. Nehezemre esik, de elhiszem. Halottakról jót vagy semmit.
Ezek után nem is kétséges, hogy a Mária szobor mellett sétálva majdnem örömujjongásban törtem ki, mikor megláttam egy enyhén ízléstelen korláton azt a postaládát, ami azt hirdeti, hogy ide kell bedobni a „pízt” mert ideje felújítani azt a szobrot. Hát – gondoltam én – ez így is van, ráfér egy kis felújítás arra a szoborra. Erre, hogy hiszékenységemet még jobban aláássa megjelenik a Krónikában, hogy mi is a háttérsztori, ortodox bácsika odatette a szép kék korlátot, gyertyákat gyújtott, virágokat ültetett és a ládikóval fedezi költségeit... ez aztán felújítás, még jó hogy nem tettem én is pénzt abba a ládába.
Mit csináljunk… túl hiszékeny vagyok. De mind mulandóbb és mulandóbb tulajdonságom.

el torro.

Vissza

 

Csávók és jányok!

   Hát, ha valamit érdemes csinálni ezekben az, amúgy is elszálló diákévekben, akkor az egy TDK dolgozat (is)! Nem azért mondok ilyen „csúnyát”, hogy megijesszem a szegény, kilátástalan helyzetben levő diákot, hanem azért, mert ezt tényleg megéri csinálni! Itt is, csak nyerni lehet! Úgy, mint a napjainkban virágzásban levő „Bingo” játékon, ahol az „ember”, bármennyire is becsületes, néha, (majd minden alkalommal!), csak kemény tapasztalatokat nyer! Az is nyeremény! Itt sem arról van szó, hogy mindenki „lekaszál”-ja a 2 milkót! De, ha „játszik”, megvan rá az esélye! A tudás az a nyeremény, ami a legtöbbet jelentheti! Tudom, nagyapáink mar „agyonszajkóztak” ezt a 
„bölcsességet”, de higgyetek el, néha az „öreg”-nek van igaza! Az a „szegény” TMD, majd kiteszi a lelkét (is), hogy legyen nekünk is lehetőségünk az „érvényesülés”-re, hát akkor ragadjuk meg az alkalmat! De, ne úgy, hogy 
„fogjuk meg és csináljátok”! Továbbá, elismerem, hogy ez mindenki „külön bejáratú” ügye! Gondolkodni ezen, azért meg lehet!

ervin.

Vissza

 

Akinek nem inge……
(magány vélemény)

Nagyon elszomorodtam egyik este. Elmesélem mi történt. 
Rám maradt a plakátolás, gondoltam, felnézek egy-két szobába, hátha van kedve valakinek velem tartani. Sajnos nem volt szerencsém. És nem azért, mert az emberkéknek tanulniuk kellett. Először csak meglepődtem, amikor megkérdezték, hogy ezért mennyit fizetnek. Amikor elmondtam, hogy az állandó plakátolók ingyen jöhetnek minden buliba, azt fejcsóválva kevesellték.
De amikor már a harmadik-negyedik szobában is így álltak hozzá a dolgokhoz, akkor kétségbeestem. Tényleg ennyire anyagiasak az emberek napjainkban? Ennyire kihalt a diákságból Az önkéntesség szelleme?
Szerinted, kedves olvasó, azok, akik úgynevezett téemdések, ők miért teszik mindazt, amit tesznek? Miért áldozzák szabadidejüket, sőt néha többet is arra, hogy bulikat, TDK-t, Fesztivált, Olimpiákat szervezzenek, nyári egyetemekre, részképzésekre harcoljanak ki helyeket számotokra, felvételi tájékoztató körutakat és sok minden mást szervezzenek, hogy minderre pénzt teremtsenek elő, pályázzanak? Szerinted pénzért csinálják? Hát nem. Egyszerűen csak meggyőződésből hajtanak, mert hiszik, hogy minderre szüksége van a temesvári magyar diáknak. Mert mindezt senki más nem tudja, és nem is fogja nyújtani neki. 
És mit kapnak cserébe? Azt, hogy „megint szar volt a buli”, és „igen, mert egy csomó pénzt lenyúlnak”, vagy pedig „geci tmd, mert nem ad sportra pénzt”, és hasonló nyalánkságok. Ez aztán a legjobb hír a lelkesedés növelésére! Szerinted hogyan érzik magukat ilyen megjegyzések után? Megmondom én neked. Nagyon szarul, annyira, hogy minden kedvük elmegy mindentől, és felteszik a kérdést, hogy érdemes tovább folyatatni? Igényli-e mindezt a diákság? Érdemes annyit futkározni, hogy utána a szeme közé vágják, hogy nem volt semmi értelme a munkájának.
Sokan azt mondják, hogy nem, mások újra próbálkoznak, remélve, hogy meg tudják váltani a világot. És hálásak lennének, mint ezt már sokszor mondták, ha odamennél hozzájuk, és elmondanád, hogy miért szar az a buli, szerinted hogyan lehetne javítani rajta, vagy, hogy miért nem akarnak TDK-ra jönni a diákok, hogyan lehetne ösztönözni őket, hogy megmozgassák agyacskájukat. Elmondhatnád azt is, hogy szerinted hogyan lehetne megoldani azt a fránya plakátolást, mert pénzt keríteni ilyesmire elég nehéz, és senki nem akar önkéntesen, ingyen buli jegyért sem kitenni egyetlen plakátot sem. És ha már odamennél hozzájuk, akkor elmondanák neked, hogy szívesen adnának pénzt a sportra is, mert nagyon jól tudják ők is, hogy az mozgatja meg legjobban az embereket, csak az a baj, hogy a pénz nem potyog az égből, és még senki nem akarta rájuk tukmálni az amerikai nagybácsi után kapott örökséget. Minden egyes baniért meg kell dolgozni, pályázatot írni, támogatókat keresni, és nem elég csak kérni. 
Ha tényleg odamennél valamelyikkőjükhöz, és elmondanád ötleteidet, hidd el, sokat segítenél, mert ez azt jelentené, hogy mégis van értelme annak amit csinálnak.

egy olyan.

Vissza

Blues Doctors

Igazi blues koncert lesz ismét csütörtökön (április 12) az Irish Pubban 21 órától, ott a 4-es villamos mellett. Mint ahogy a kocsmacska szlogenje is mondja, „a hangulat számít”, és én alátámasztom, hogy ez így volt valahányszor ott üldögéltünk. Pubbosabb a kocsma belső elrendezése, mintsem irish, de a közhiedelemmel ellentétben a sör csak fele olyan drága, mintha kétszer olyan elit lenne, ugyanis legutóbb (csak) 15 pengő volt, s a koncertek ingyenesek. Ha pedig tényleg ír estékre vágysz, azt is rendeznek minden hétfő éccaka. Különben az a pletyka vehikulál a diáknegyedben ,hogy vakáció után lesz original ír népzenei TMD audíció is. 

Vissza

 

Jelentkezzetek!
Nyári egyetemre meg őszi részképzésre

Nyári Egyetem. 
Szükséges Iratok:
- pontosan kitöltött pályázati űrlap
- részletes önéletrajz
- hiteles igazolás a pályázó utolsó lezárt tanulmányi évének átlagáról (éves átlag)
2 db. tanári ajánlás
nyelvvizsgát és tudományos tevékenységet (konferenciák, publikációk) –ha van – igazoló iratok
  ha folytattál diákszervezeti (OMDSz tagszervezet) tevékenységet, ezen tevékenység részletes bemutatása, az illető diákszervezet elnökének hitelesített kiértékelésével
Figyelem! Első és utolsó éves hallgatók nem pályázhatnak! 
A határidő ebben az évben április 25, de akik már jelentkeztek, azok maradnak a listán.
Hogy miért is éri meg, Nyári Egyetemre menni?
1. Két-három hét Budapesten, augusztus 20-t már ott töltheted, érdekes szakmai előadásokat hallgathatsz, kirándulások bulik, diákigazolványt kapsz arra az időre. Emellé kapsz ösztöndíjat. Ha ez nem elég, akkor az őszi szessziót is el lehet kapni, ez csak az érdekelteknek...

Őszi Részképzés
Pályázhatnak utolsó, illetve utolsó előtti éves hallgatók, A hallgató egy tanév keretén belül csak egy részképzésre pályázhat!
A pályázati űrlaphoz mellékelni kell a következő iratokat:
hiteles igazolványt az egyetemi titkárságról az utolsó lezárt tanulmányi év átlagáról 
folyóiratokban közölt szakmai dolgozatokkét 
tanári ajánlást:
a magyarországi irányító tanár fogadólevelét és a kitöltött fogadó - adatlapot;
részletes önéletrajzot;
diákszervezetben (OMDSz tagszervezet) kifejtett tevékenység esetén részletes jelentést az illető diákszervezet elnökének aláírásával és a diákszervezet pecsétjével hitelezve;
nyelvvizsga esetén az oklevél fénymásolatát.
Pályázati díj: 30.000 lej. 
A sikertelen pályázók 15.000 lejt visszakapnak a végleges eredményhirdetés után. 
Pályázati űrlap igényelhető az OMDSZ tagszervezetek irodáiban.
Az Részképzések egy májusi döntés alapján átalakulhatnak fél éves áthallgatásokká.
 

Vissza

 

A Repedt Gonghoz
A Repedt Gonghoz – kávézó nagy adag  nosztalgiával

Kinek nem fordult meg a fejében még, hogy visszatérjen a pesti 20as-30as évekbe, a kávéházak aranykorába. Ezt az utazást próbálta biztosítani nekünk a Csiky Gergely Színház A Repedt Gonghoz – „Az egyiknek sikerült, a másiknak nem” (nosztalgia kávéház, Rejtő Jenő jeleneteivel) című darabjával. Már az első pillanatok megzavarták a kedves színházlátogatót. A studió-terem kellemes kicsi kávéháznak bereAndezve székekkel, asztalokkal, fenségesen járkáló pincérrel. Dohányozni is szabad, mutatják a hamutálcák az asztalon. A következő pillanatokban a színész úr, vagy a pincér úr ki is hozta a rendelést … már fizetünk is. A hangulat furcsa, mindenki megilletődött, nem tudja hova tegye a dolgot, és megkezdődött az Előadás. A színészek testközelbe kerülnek, az asztalok között járkálnak, sokat énekelnek … a kor dalaiból. Az énekeket kabaréjelenetekkel szakítják meg, Rejtő Jenő jeleneteivel, klasszikusnak mondható helyzetkomikumok és szójátékok … érzékeny témákat érintve. 
A színészek látszólag felszabadulva, együtt élvezve a közönséggel játszottak egy kellemes estét nyújtva, mit sok-sok tapssal viszonozott a Közönség.
Megmagyarázhatatlan … de hirtelen olyan tangó-táncolós kedvem lett.
 

Vissza

60 óra
Ez itt nem fizetett hirdetés

Az Inform_Index keretén belül működtetik a 60 ORA EXTRA szabadidős és kulturális ajánlót is. Eddig négy várost, Brassót, Kolozsvárt, Vásárhelyt ás Nagyváradot kapcsoltak be ebbe a programba. Temesvárt is szeretnék. Olyan valakit (valakiket), akik szeretnének foglalkozni ezzel és többet szeretne tudni:
1. Nézze meg a honlapot. www.hatvanora.go.ro. (szerk. megj. Sziasztok! a design rémes, vegyetek példát a TMD oldaláról)
2. Jelentkezzen nálam, a farkas_andras@yahoo.com címen.
3. Nem tudjuk azt mondani, hogy egyértelműen fizetés jár ezzel. Ez igazából a helyiektől is függeni fog, hiszen erre alapokat szponzoroktól és alapítványoktól tudunk szerezni. Viszont be akarjuk a román verziót
is indítani, mely esetben a honlapot románok fele is reklámozni fogjuk. Inkább azok jelentkezzenek, akik ebben jövő szempontjából egy lehetőséget látnak.

Vissza

TABLE bajnokság
A RETROban, sörért mint általában

És mint minden cikk ez is így kezdődik: megjött a tavasz, a meleg, bla-bla-bla ... és megvolt a tavaszi TABLE bajnokság.
Habár csak 14-en gyűltünk össze, sok új név szerepelt a listán, mint Alpár, Benedek Meli, Tibi, Orsi, Benő, Vass Atti, és sok hiányzott ( Bodó, Öccse,...).
A bajnokság 3-tól kezdődött ás hihetetlenül sokan már ott voltak hamarabb is, csak éppen a Retro volt még bezárva. Egy negyedórakéséssel a tulaj is megérkezett és boldogan ált be a pult mögé, hogy söreit eladja, még szinte be is nevezett, csak szégyellte visszanyerni a söreit.
A kis létszám miatt és hogy mindenki minél többet legyen asztalnál a “szervezők” (Ádámé) két hetes csoportra osztottak. Az A csoportból kiesett  Alpár és Meli ( akik aznap tanulták meg a játékot ) és Levi, akit csak a szinte választotta el a továbbjutástól, mert 3 meccset nyert. A B csoportból váratlanul kiesett Loló ( 2 nyert meccs ), aki egyben a nap vesztese is lett, rajta kívül még Orsi és Tibi, 2-2 nyert meccsel.
A negyeddöntőkre már sok néző is megérkezett, és nem felejtették elhozni a jó szilvapálinkát, ami sörrel keverve jó hatást gyakorolt egyesekre. Az A csoportból tovább jutottak játszottak a B csoportéval. Az első meccs Gábor (A1)- Kati (B4) volt egy marccal Katinak, de végül is Gábor nyert 5-2 -re. Az Ádámé (A2)- Bandi (A3) meccs tisztább sem lehetett volna hisz 5-0 volt az eredmény. A Szilárd (B2)- Bádi (A3) meccsen már Szilárd megkínlódott, hogy megnyerje és kihozzon egy 5-3 -as eredményt, de a legnehezebb negyeddöntő a Benő (B1)- Atti (A4) volt 5-4 -es eredménnyel.
Az elődöntőben Ádámé Benővel találkozott. Ádámé habár nehezen is, de megmutatta, hogy mit tud és 5-4 -re verte Benőt. A másik elődöntő Szilárd és Gábor között volt. Nagyon érdekes volt az utolsó vonal megszerzése, Gábornak még 3 “figurája” volt a táblán, amikor is valaki azt mondta Szilárdnak, hogy ey 5-re ás egy 1-re van szüksége és akkor technikaival megnyeri. Szilárd meg is dobta, megvolt a nagy ujjongás, de csak akkor vettük észre, hogy 4 és 1-re lett volna szükség és így a meccs a Gáboré lett 5-4 -es eredménnyel. A kisdöntőben így Szilárd Benővel játszott, de itt már Szilárd nem hagyta magát és nyert (5-3). Benő visszanyerte a benevezési sörét, Szilárd 3 sört nyert.
A döntő Ádámé és Gábor között volt. A csoportmérkőzésen Gábor 4-0 -re verte ellenfelét és eddig is csak egyszer kapott ki, de Ádámka nem érzékenyült el mint a múltkor és végre ő lett a TABLE-KIRÁLY 5-3 -as nyereséggel. Gábor 4 sört nyert és a “Király” 6-ot.
Még egy pár sör után interjút is vettem egy nézőtől, aki a bajnokságról kijelentette, hogy ”jó volt, csak nem használtak óvszert”.
A “szervezők” mindenkit elvárnak a következő bajnokságra, azt remélvén, hogy sokkal többen eljönnek újak és régiek.

csak én.
Vissza

 
 

Érted Szól
2001. április 10.

Lapszámfelelős:  Toró Tibor
Szerkesztették: Bakk Jutas, Balla Réka, Bende Kati, Haba Tünde, Lázár Ervin, Rigó Csaba, Plosz Zoltán, Szakács Réka
Grafika: Boér Attila
Tördelés: Toró Tibor
Terjesztés:  Pócsi Kata

A közölt írások nem mindig tükrözik
a szerkesztők véleményét
Az Érted Szól kiadását a „Youth for Europe” (EUROTIN) és az 
Illyés Közalapítvány támogatja
Cím: TMD - Temesvár, 1900 
Diana utca 9A/10
Tel./Fax: +40-56-195545
E-mail: esz@tmd.dnttm.ro
 


Első igazi felmérés
Mert ilyen dolgokkal is foglalkozunk

A PR-es munkám alatt sok szobában megfordultam és úgy tűnt, hogy sokkal több fiú van, mint lány. A nagy kíváncsiság arra keltett, hogy megnézem a tagság adatbázisát és kiszámoljam, hogy hány százaléka lány, ill. fiú. Hát az eredmény: 43.85% lány, 56.15% fiú. 
És ha már itt tartok, akkor azt is leírhatom, hogy szinte 100% magyar, 8 román és egy-egy bolgár, sváb, ill. német nemzetiségű tag van. A legtöbb tag I éves 32%, lehet azért is, hogy így jobban beilleszkedhetnek a diákéletbe, II évesek 26%, III évesek 14%, IV évesek 17%, V évesek 8%, VI évesek 3%. Vajon miért csökken évről-évre a tagok száma? Ennyien kiesnek? Nem hiszem, csak nem érdekli őket annyira a TMD, de kár, mert kihasználhatnák, pl. nyári egyetem, részképzés, ösztöndíj, stb. 
Az egyetemek szempontjából a műszaki vezet 50%-al, következik az "U" 33%-al, Agro 12%, 2-2% Tibiscus, 1% Bánatul magánegyetem. A tagság nagy része bentlakásban lakik 66%, a többi 34% kintlakásos.
A TMD tagság 36% Hargita megyei (ebből 29% Csíkszereda-i, 21% Udvarhely-i), 16% Bihar, 13% Szatmár, 11% Temes, 6% Maros, 5% Arad, 3% Máramaros, ill. Kovászna, 1% Szilágy, ill. Hunyad és a maradék 5% egyéb.
Ez a felmérés nem tükröz reális képet, hisz sokkal több magyar diák van Temesváron és a következő tagoknak nincsenek meg az adataik: Bőjte Csaba, Molnár Szilveszter, Tánczos Károly, Császár Kinga, Varga Gyopárka, Gherasim Emil, Kalmár Zoltán, Pitzy Szabó Róbert, Cotineanu Carolina, Kiss Iringa, Bartis András. Őket kérem szépen, hogy jöjjenek fel az irodára, hogy töltsék ki a beiratkozási adatlapot.

mihók.
  Vissza

 

Miért beszéljünk a hal(l)ottakról, mikor beszélhetünk az élőkről is?

A legérdekesebb talán a Közgyűlésen az volt, hogy a leköszönő OT beszámolt az Érted Szól tevékenységéről. A témát csak finoman érintve, az ex-elnök és ügyvezető elnök belátta hogy az ÉSz színvonala romlott az utóbbi évhez képest. Hogy miért, itt a vélemények megoszlottak, vagy a szerkesztők, vagy a szerkesztők hiánya az oka. 
Lehet hogy romlott… de ami még érdekes volt, hogy a jelen levő szerkesztők nem válaszolhattak, hiszen a témát csak futólag érintettük, és itt még nem is gondolok arra, hogy mit keresett ez az Operatív Tanács éves beszámolójában, amikor legnormálisabb az lett volna, ha egy bennfentes valaki olyan, aki az Érted Szól szerkesztője, számol be a fejleményekről.
Ugyanakkor megfontolás tárgyává tettük az ügyet és úgy döntöttünk, hogy fontos egy olyan találkozót rendezni, amikor találkoztok ti, Kedves Olvasók, és beszélgettek velünk kedves szerkesztőkkel. De mindezt a húsvéti vakáció után, meg a műszakis szesszió után, valamikor a jövő hónapban… tehát a részletekről később.
Fontos lenne számunkra ez a találkozó, mert tisztában szeretnénk lenni a TMDsek véleményével is. Persze jogosan gondolhatjuk azt, hát azt kaptuk, de bármennyire hihetetlennek tűnik, a TMD nem csak a Vezetőség, hanem mi is, a szervezet minden egyes tagja. Sajnos ezt a tényt néha ők sem tartják szem előtt… de ez egy másik téma.
Végszóként, annyit, hogy a Tegyük össze ESzünket találkozó – amit nevezhetnénk író-olvasó találkozónak is –  időpontjával kapcsolatban, de bármilyen nevű kritikával, javaslattal lehet írni az esz@tmd.dnttm.ro emilcímre. A találkozó végső időpontját a vakáció után hirdetjük ki.
Akkor öntsünk tiszta vizet (?) a pohárba.

mihók és tibók
Vissza

 

Tudtátok hogy nem is élünk jogállamban?

Egész érdekes dolgok kerültek felszínre, miközben Fórika Éva ügyvédnő — a Jurátus legutóbbi meghívottja — arról tartott előadást, hogy mit is jelent a jogállam.
Noo, ha valaki nem tudná, a jogállam feltételez egy olyan vezetési formát egy országon belül, amely biztosítja a demokratikus törvények elfogadását, és betartását, valamint az emberi és szabadságjogot.
Ez eddig meglehetősen tudományos jellegű, de mindjárt magyarázom. A jogállam jellemzői mindjárt 3 lőn kiemelve (ti. több is van) ami a legjobban igazolja, hogy kegyes országunkban a mellveregetéses jogállamiság nem is létezik.
Szóval:
1. a törvény  általánossága és állandósága: ez azt jelenti, hogy a törvény vonatkozik egy megjelölt társadalmi kategória minden egyes tagjára illetve egy adott határidőn belül nem változik.
Ergo: ha hoznak egy olyan „lege”-t, ami az egyetemistákra vonatkozik, jó lenne, ha az az egyén is számítana a törvény érvényességére aki mondjuk 10 év múlva lesz „student”
2. A törvény elvárásai objektív és szubjektív módon is teljesíthetők kell(ene) legyenek. 
Vagyis ha valaki azt kéri, hogy én holnapután kézen járjak, az lehet, hogy papíron jól néz ki, gyakrolatban viszont kevésbé kivitelezhető.
3. A törvény megfelelő időben közhírré tétele — és nem úgy, hogy egy krapek kiáll a dombtetőre, onnan néz szerte szét és a dobpergést követően elordítja a kormányrendeletet, ami holnaptól érvényes.
Igen ám, de mi van, ha én erről csak 2 hét múlva szerzek tudomást? Mert a törvény nem ismerése nem mentesít a büntetés alól.
(Hupsz, mi van, ha tegnap elrendelték, hogy tilos ilyen jellegű cikket írni?!)
Na s ilyenek. Tehát ki-ki érdekeltsége illetve tapasztaltsága alapján bátran eldöntheti, hogy pátriá noásztrá mennyire jogállam
 

szréka.
Vissza

 

Függő lettem!
Vallomás, és nem csak felnőtteknek

Nem is olyan sok ideje hódolok ennek a szenvedélynek. Apukám már gyermekkora óta űzi ezt a "mesterséget" de sokáig nem tudta megértetni velem, hogy ez nem is olyan rettentő dolog. Szinte minden nap előhozakodott a témával de én makacsul utasítottam el őt és apai tanácsait. Mindez líceumi pályafutásom előtt történt. Mai napig sem tudom elképzelni, hogy mi történhetett, de egy szép napon azon vettem észre magam, hogy én is hódolok e különös szenvedélynek. Azóta más Ember-nek érzem magam, hisz ez a "szenvedély" szinte minden "élni és élvezni" akaró embert megbabonázott (már akit). Sajnos vannak olyan embertársaim is, akiket nem tudott hatalmába keríteni ez a varázslat vagy - ami nem az ő hibájuk - nem jut idejük ilyesmire.
  A legelső alkalommal sikerült magával ragadnia e szenvedély. Nem számítottam erre. Minden "porcikájában" volt valami, ami egy más világot tart elém, és nem Nehezen engedte, hogy visszatérjek ebbe a füstös, szürke világba.
Csodálatos színek, bódító illatok, szigetek, kalandéhes, bátor harcosok, az igazság mellett mindig kiálló emberek, tejfehér-keblű táncosnők, erkölcsös dámák, úri suhancok népesítik be e világot.
  Nem húzom - nyúzom tovább a dolgot, elárulom e "fertőző szenvedély" igazi nevet: az olvasás. Sokfele emberrel találkoztam mar, akik között sokan akadtak, akik igazi "függők", olyanokkal is akik kevésbé, de ami a legszomorítóbb számomra, olyanokkal is akik egyáltalán nem hódolnak az olvasás nyújtotta élvezeteknek.
Te miért nem szeretsz olvasni? - kérdeztem valakitől naivan…
A válasz egy újabb kérdés: Minek? Csak időtöltés. Nem jó semmire. Há, minek? - hangzott a kurta válasz. Hát igen… én is feltettem mér magamban ezt a kérdést, sőt válaszoltam is: azért, hogy ne lássam a pofádat! - robbant ki belőlem.
Engedjétek meg, hogy egy picit filozofáljak el a dolgon: kedves olvasó, ha úgy érzed, hogy eluntad ezt a nehezen változó esetleg unalmas világot (jó, jó tudom, hogy nem mindig az, hisz tavasz van!) akkor próbálj meg "elutazni" a könyvek különbnél-különb világába. Elárulom, hogy számomra a "gyújtózsinórt" Mihail Bulgakov "A mester és Margarita" című könyve jelentette.
Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést a könyvek nyújtotta világban.
 

birhoff.


Vissza

 

fut az eszme
és mi hagyjuk futni...

Számvetés ideje van. S a fejünkre nőtt dolgok halma alatt szociológiai eszmefuttatásra is sort kéne keríteni. Amúgy minden ágazatot jól kimerítünk, mert úgy-e ehhez is értünk, mint a focihoz és a politikához. Ez is kocsmakultúra a szó igazi értelmében – s nem pedig az, hogy ismerjük a Complex, az Erzsébetváros és a Józsefváros köpködőit. 
Akkor kezdeném:
Utóbbi egy évben a következő észrevétel kapott lábra, a metaforák meghatározásának eltúlzott értelmében: a TMD vezetősége távolodik a tagságtól, amit a vezetőség úgy is szeretett értelmezni, hogy a tagság távolodik a TMD-től. Einstein bukott iskola évei után, kidolgozott egy egyszerűbb, és egy még komplikáltabb elméletet a viszonyítási rendszerek mozgásáról, gyorsulásáról. Egyértelmű az a két megállapítás viszont, hogy a diákság életében megváltoztak a prioritások, az ingyen munka nem mézesmadzag, a kapitalizmus elhamarkodott hajnalán felnövekedett emberek, önmaguk megismerésére nem áldoznak annyit, mint a jövő biztosítására, az elhelyezkedésre. De lehet, hogy a jövőkép hiányának tudható be a lassan általánossá váló fásultság. Másrészt a TMD, mint civil szervezet aktivistáiból, profi szervező gárdát igyekszik kitermelni. Ennek az éremnek van másik oldala is, mint minden fizetőeszköznek, de a két megállapítása ok okozati összefüggésen nem érdemes gondolkodni – általános megállapítás, hogy egymást váltották ki. S lehet, ha hirtelen nagyobb méretű kormányzati irányváltás nem történik, ez a tendencia folytatódni is fog. S lehet, hogy akár már most is, sok diák azért tmd-zik, mert tanulni vágyik – egyféleképpen ő is érvényesülni szeretne a közélet bármely (civil vagy politikai) területén.
Írányelv lehetne az aktív tagok megfogásában: állásajánlat, melyben –meg nem döbbeni- nem anyagiakat ajánlani ellenszolgáltatásként, hanem tapasztalatot. Divat mostanság: a diák és ifjúsági szervezetek nyakra-főre pályáznak képzésekre; drágábbnál értékesebb képzőket, ún. trénereket hívnak meg, akik megtanítanak, helytállni -a stresszes- vezetői, mondjuk úgy, szakmában. Az NGO /nem kormányzati - civil/ szervezetek aktív tagjainak misszionárius küldetésük van - mondják. A múlt héten azt hittem, hogy ez lassan a múlté: a fentebbi bekezdés értelmében: a TMD szakmai előnyöket nyújthat -néhány pozitív sor a CV-ben-, mára viszont megváltozott a véleményem. A politikai erők olyan irányokat vettek, hogy olybátűnik: nem kívánatos támogatni a magyar független diákszervezeteket, s lehet, hogy két fő- és állandó támogatónkat vesztjük el, ezzel visszacsöppenhetünk az 5-6 évvel ezelőtti szintre, s ezzel a hőskori  szellem is visszatér a diákokba.
Az idei temesvári TDK-ból levonható tapasztalatok következnek.
A jelentkezők száma olyan ütemben nő, hogy az pozitív... A temesvári jelentkezők száma viszont olyan alacsony volt, hogy az negatív. Pedig Temesvárról az a hír járja, hogy az ország műszakis felsőoktatásának fellegvára, s akkor milyen és mennyi magyar diák jár ide? Ezt nem csak a szervezők vették észre, hanem a sajtó képviselői, s nemcsak a helyiek, hanem az egyik országos napilap tudosítója is, s cikkének címe: Kolozsváriak vitték el a pálmát... Ez ha jólesik nekünk, akkor elértük a célunk, csak így tovább, de akkor két év múlva Temesváron nem lesz TDK. Pedig érdemes jelentkezni, a korábbi ÉSZ számokat fellapozva, el lehet olvasni, hogy komoly pénzdíj is illeti a helyezetteket, ha az elismerés, pluszpontok ösztöndíjaknál s a könyvdíjak nem elég vonzóak. Az idei résztvevők egy levelezőlistát is létrehoztak: tmdtdk@yahoogroups.com. Kellemes élmény lehetett számukra, a temesváriak számára érdektelen rendezvény. 
Párhuzamosan vele zajlott a XI. TMD Szülinapok. Az irodalmi teaház, s a Profun rég nem látott népszerűségnek örvendett. A zenei igények viszont rétegezettek kor és régió szerint. Új lesz a stílus-bulik visszaállítása, legalábbis megpróbálandó, mert a vegyes bulik szervezésének hatásfoka csökken minél gyakrabban kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor nem vehet a szervezet példát más diákszervezetekről: a heti rendszerességű bulik itt kivitelezhetetlenek. Míg Kolozsváron ötezres magyar diákság biztosítja a bulikon való állandó számot, addig Temesváron az előbbi szám egyötödének jóesetbeni egyharmada nem fog hetente egy sört fizetni egy buli beugróra, annyira nem szenved mozgáshiányban a napi egyetem-bentlakás ingázások közepette. 
Visszafele az időben, mert így kezdtem el, le kéne vonni valamilyen következtetést a Téli Olimpia hiányából is. Elmaradt, mert a TMD nem előlegezhette meg a hiányzó húsz, előre nem jelentkezett, de utána morgolódó diáknak a szállását. Persze a visszhangokat figyelve egy nagyon sikeres rendezvény lehetett volna, nagyon sokan jelentkeztek más városból is, persze utólag. Volt aki el is utazott, mert azt hitte, hogy megrendezik. Helyette egy másik, helyi szervezet rendezte meg. A komoly feladata az új vezetőségnek: átgondolni, s visszaállítani a régi rendezvényt. Ez kemény dió, mert a helyszínt a helyi szervezet könnyebben meg tudja szerezni. De ezek már részletkérdések, s a diákság türelmét és megértését kéri a téemdé!
A gólyatábor egy relatív sikeres rendezvény volt. Kellemes hangulata volt, sikerességének viszonylagossága a TMD által megfogott aktív tagok alacsony számában rejlik. Míg tavaly, a Gólyatábor adta az új vezetőségnek jelentős hányadát, idénről ez nem mondható el, s a DT utolsó hetekbe kapkodott csak az újak beszervezésén, mikor a Közgyűlés már megfogható közelségben volt. Meg is látszik a választásokon. Tárgyilagosan figyelve a dolgokat, az új OTDT tagok nem a Gólyatáboron keresztül kerültek be a vérkeringésbe, s egyelőre talán nem is szükséges a vérátömlesztés, mert senki sem kivénhedt annyira. Hosszú távon viszont: a Gólyatábort őszre kell tervezni, októberre valamikor, amikor a diákok még beilleszkedni igyekeznek. S nem fásultak el az egyetem karmai között.
A X. TMD Fesztivál ismét sikeres volt, a megfelelő tapasztalatok levonhatták a szervezők az elmaradt nagykoncert szervezéséből, mely csak hajszálon múlott.
Nagyvonalakban: sok múlik az elkövetkező egy éven, s még több a vezetőségen.
 

jutas.
Vissza

 

Hírek a nagyvilágból innen
Hogy tudjuk mi történik házunktáján

Gyere Te Is
A túrázó klubkörünk aktív tagjai megijedve a fentebb olvasható Macska inváziótól és félve a provokatív konkurenciától majd a Néra völgyébe fog szervezni többnapos kirándulást, persze nem egy időben, de majd kéthetes polis szesszió után. Írjuk ezt most ennyire korán azért, hogy ha tetszik az ötlet, úgy a kellemes húsvéti ünnepeket kívánok után térjél úgy vissza Temesvárra, hogy a sátradat is hozd magaddal. Egyszer úgyis el kell hoznod, hisz őszi szesszióban nagyon drága a bentlakás.

Apropó 
Apropó, erről jut eszünkbe, hogy Gyere Te Is a jövő hét végén, április 20-22 között (Sepsi)Szentgyörgy Napokra, mert még vakáció, mert megint nagy buli lesz és mi megint ott leszünk az első sorban. Ennél jobb reklámot nem is írhatunk, tudjuk. A változatosság kedvéért, az idén a szervezők tartalmas előadásokat és koncerteket ígérnek, sőt premierként, ebben az évben sörárusítás is lesz.

Pszichó Kör 
Pszichó önismereti csoport indul Húsvét után. Összesen 6-7 alkalommal, heti egyszer, sok-sok játékkal. A játékok vezetője Hajdú Zoltán. 
Ha szeretnél eljönni akkor ugorj fel a TMD-re és iratkozz fel a listára, melyet az irodaajtóra függesztettünk ki. Határidő: 2001.ápr.11 
Bemutatkozó találkozó lesz szerdán, ápr.12-én 18 órakor. Találkozunk az "U" előtt.
Egy elméletet szeretnék neked bemutatni mely a gyakorlatból született. A neve Kölcsönös és Újraértékelő Támogatás. Dióhéjban: az emberek viselkedésével és problémáinak megoldásával foglalkozik.
Az elmélet szerint az ember 3 alaptulajdonsággal rendelkezik: értelem, az élet élvezete, együttműködő és szeretetteljes emberi kapcsolatok. Bármi cselekvés vagy érzés ezen kívül testi vagy érzelmi sérülés
eredménye, melyet agyunk nem ért meg s ezáltal nem tud feldolgozni és tárolni. Pl. nem tudod miért utálod a "töltött káposztát", lehet hogy kiskorodban egyszer addig nem volt szabad felkelned az asztaltól amíg meg nem etted az utolsó falat töltött káposztát. Ezen sérülések levezetésével az ember visszanyerheti veleszületett kreatív és flexibilis intelligenciáját, spontánságát, természetességét,
optimizmusát. Ha érdekel írd a következő címre e.mona@personal.ro milyen nap érnél rá délután-estefele.

Színi Kör
A következő összeröffenésre mindenkit szeretettel várnak a színis fiúk, de főleg lányok, szerdán (április 11-én) 20 órától megint az „U” előtt. Színház az élet, csak tudni kell.

Vissza