Érted Szól
a Temesvári Magyar Diákszervezet lapja
XI. évfolyam 14. szám
2001. június 21.
Itt a vége fuss el véle

Tartalom

Menet Balkán
Levél apámtól.
Korunk varázslóiról és a sárkányokról
Korcsma-kultúra
Igazi krimi...
Beszélgetünk
Kolozsvár után immár Temesváron is...
Nyári tábor-előrejelző
XII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Takarmány

Vissza a fômenühöz...

Menet Balkán
Amikor már búcsúzkodunk és elég nyálasak leszünk...
 

Nagyon elégedetten nyomtatunk... Komolyan. Ez a 14. ÉSz, pont annyi lett, amennyi kellett. Egyesek jobbak voltak, és a többi rosszabb... De ezt nem kell nektek magyarázzam kedves olvasóink. Jó év volt az idei, annak ellenére, hogy sokszor terítéken volt az ÉSz, sokszor zavarta TMD vizeit.
Tehát akkor, ahogy az Oscar-díj kiosztáson szokás, köszönöm a szerkesztőség nevében azoknak akik segítettek: Pócsi Katának, meg Jula Károlynak, mert kihordták, az ISMnek, meg az Illyésnek mert pénzt adtak, a cikkíróknak, mert fáradoztak a lap megtöltésével és természetesen neked - aki ezt a kezedben tartod - mert elolvastad azt amit mi össze(vissza) írtunk.
Akkor hát találkozunk jövőre... Ugyanitt.

el torro.

Vissza

 

Levél apámtól.
Meddô múzsa

Fiam, megint itt voltak. A darvak. Leszálltak a 
kertben, bejöttek a házba, cipősen, anyád épp a 
konyhában mosott, megteríttették az asztalt, és 
megebédeltek. 
Hatan voltak. Utána megadtak néhány utasítást, meg 
néhány adatot, dátumot, nevet. 
Kinéztek az ablakon, most lehet, most tiszta, és sorban 
kiálltak a párkányra, elrugaszkodtak és elrepültek. 
Fiam, nem tudom, mi lesz. Élünk tovább. Ami történik, 
arról nem beszélünk senkinek. Nagyot nevetünk, ha 
mindenki nevet, és ha a gyárban kirándulás van, 
elmegyünk mi is. (Iszunk néhány sört, ha ünnep van, 
majd hazamegyünk, és reggelig dadogunk az ágyban.)
A lényeg, hogy senki ne lássa rajtunk. Senki nem értené.
Arra is gondoltam, hogy beszéljek Istvánnal, de ő is 
beteges.
Nem bírja már sokáig. 
Amikor tejért állok sorba, félek.
Behúzott függönyökkel élünk, mert így biztosabb. 
Ennek nem vet véget, azt mondják, semmi.
Fiam, küldj még abból a porból, már csak nagyon kevés 
maradt. 
Haza ne gyere, itt minden ugyanolyan. 
Jó egészséget kívánok neked.
Vigyázz magadra.
Apád.

proli.

Vissza

 

Korunk varázslóiról és a sárkányokról
a fizetett hirdetésekről

Margareta, Minunea meg Ioana. Lehet, hogy ez a három név nem jelent semmit így első hallásra nektek, de biztosíthatlak titeket, hogy hamarosan megváltozik az életetek. Legalábbis, ha kapcsolatba kerültök bármelyikükkel. Arról van szó, ugyanis, hogy ez a három asszony Románia leghíresebb boszorkánya. És ez igaz. Legalábbis egy megyénkben is elterjedt magyar napilap ezt állítja. (És, hogy elkerüljük a vitát, fizetett hirdetésről van szó. - szerk. megj.) Nemrég fellapoztam a fennemlített lapot és fölöttébb érdekesnek találtam, amit ott találtam. Ennek a három boszorkánynak a hirdetése majd kiütötte a szememet. Erőt kellett vennem magamon, hogy ne essek le a székről. Mármint a röhögéstől. Ezek hárman mindenre gyógyírt garantálnak. Az egyik közülük, Minunea, első lett az boszorkányok európai kongresszusán, melyen tizenhét ország képviseltette magát. Láss csodát mélyen tisztelt Olvasó. Meg vagyunk áldva velük. Mindent gyógyítanak, ahogy azt már mondtam: epilepszia, alkoholizmus, impotencia, (...), rontásokat oldanak fel, jólétet visznek a házba, sikert az üzletkötésbe, újraegyesítik a szétzilált családokat, szerencsetalizmánokat készítenek, házasságokat oldanak fel (de ez már egy elírása lehet a lapnak, ajánlom a kedves olvasószerkesztő-kollégának, hogy legyen egy kicsit figyelmesebb, mert ez nem játék!)
Mindez számomra azért érdekes, mert nézzük csak egy kicsit, hová is jutottunk. Először a törzsek varázslóiban bíztak, aztán jött az orvostudomány, közben a vallás, nemrég a természetgyógyászat, most meg ott vagyunk, ahol az őseink: a varázslóknál, az egyszerű kuruzslóknál. Akik készítenek egy amulettet, ami meg van áldva és akkor már minden rendben lesz. Elég egyetlen találkozás és megoldódik az impotencia (nem kell a drága Viagra, amit az orvostudomány csak a mostani technikával tudott kifejleszteni), újra virágzik az üzlet (nem szükséges a cégvezető hozzáértése sem) és megoldódik a családi zűr (már a tanult és tapasztalt pszichológusokban sem bízunk). Mit is mondhatnék? Talán elment egyeseknek a józan esze? Ebben biztos vagyok. És abban is, hogy egy kicsit nyugatabbra ilyet nem nagyon találni. A tizenhét ország varázslójelöltjei közül évente csak kettőt avatnak varázslóvá. És Minunea varázsló lett. Van egy olyan sejtésem, hogy a többi tizenhat ország is balkáni-ország. Valahogy nem hiszem, hogy normális gondolkodású ember efféle dolgokhoz folyamodna. A balkáni fajtának pedig elég egy újsághirdetés (mert bízik abban, hogy az újságban csak jó és igaz dolgok vannak) és máris bedől neki. Nem számít, hogy egy óriási hülyeségről van szó, ami még a családi kasszát is veszélybe sodorhatja, lényeg, hogy végső elkeseredésében a legrosszabb megoldást választja. És sajnos ennek nincs is tudatában. Nem hiába mondják, hogy a média a vezető hatalmak között van. Mert tudatosan vagy hülyeségből mindent leközölnek. A legnagyobb hiba pedig, ha már arra hivatkozunk, hogy pénzhiány miatt közlünk egyes dolgokat: a lapnak pénzre van szüksége, az olvasót meg abszolút félrevezetjük. De itt, a Balkánnak ezen a vidékén lassan hozzászokunk az ilyesmihez. Pontosabban hozzászoktatnak. Szomorú.
Ja: a varázslók tehát létező személyek, a sárkányok alatt pedig érthetjük a médiát. Néha.

mihók.

Vissza

Korcsma-kultúra
Az Art Cafe
Az úgy kezdődött, hogy még a tavalyi TDK-n voltunk a Főszerkesztő úrral, akit nem kívánok megnevezni, hogy ne égjen nagyot. Szóval városismereti körút volt, kellemes bemutató, csak másfélórás gyaloglás a dögmelegben s úgyis csak mint apró szervezőcskék voltunk jelen: úgy gondoltuk ellógunk. Reméltük a bácsi nem haragszik meg... asszem nem vette észre, csak azt, hogy lassan mindenki eltűnt hűsítőt inni. Mi ketten ugye vagány csávók, rövid éjszaka hosszú délutánján tettük a sznobot, s ő aszonta meghív engem egy Colára, mer` ismer a Bástya mellett egy lokált, amiről hallotta, hogy nem rossz. 
Ismertem őt jól, úgyhogy nem féltem a hátsó szándékaitól, hát bementem.
Ő annál inkább megijedt... de ezt majd később.
Szóval +39-ről visszasüllyedtünk úgy 20 fokkal legalább. Kellemes, absztrakt elektró-alternatív zene fogadott, a falon acélvázas indusztriál kereteken logó aktfotók, egyedi, hajlított fémvázas, bőrrel bevont karosszékek s asztal, melyre mindegyikre fel van festve-égetve Temesvár központi térképe, nyoma sincs poliuretánnak, gyertya, egy zongora ami nagyon ingerelt engem, de nem mertem hozzányúlni. Az asztalok alsó polcába be vannak rejtve ódonkötésű étlapok –melyek igencsak fogyatkoznak, ugye szeretjük az emlékeket-. S aztán kinyitottuk az egyiket. Előrebocsátom, hogy már sejtettük, ez nem az a hely ahol akármit megiszunk, tehát: úgy egyből az árakat nézzük, nem is azt, hogy mi van előtte: sör, bor, kávé avagy tea. De nem igen kaptunk félszázezresen aluli dolgokat. 
Szóval tisztelt Főszerkesztő Úr igencsak majdnem... jó na, nem esett a szék alá mert Úriember így hát kifizette a Kólákat. Én ezért nagyon szeretem az Art Cafét.

jutas.

Vissza

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érted Szól >2001. június 21.

Főszerkesztő:  Toró Tibor
Szerkesztették: Bakk Jutas, Katona Mihály
Grafika: Boér Attila
Tördelés: Toró Tibor
Korrektúra: Ruff Ágnes

Az Érted Szól  kiadását a Magyarországi Ifjúsági- és  Sport Minisztérium és az  Illyés Közalapítvány támogatja

Cím: TMD - Temesvár, 1900 
Diana utca 9A/10
Tel./Fax: +40-56-195545
E-mail: esz@tmd.dnttm.ro
 


Igazi kirmi...
Lepedô...

Hónapok óta nyűgölődnek a moziba járók: nincs már egy olyan film, amiről kijöhetnénk úgy, hogy na hümmögünk, ez igen!
Persze, hogy európai film lehet csak az olyan, mely kihoz minket ebből az uborkaszezonból. 
S Jean Renoval a főszerepben, erre persze, hogy el kell menni. Ő igazából francia közreműködésű filmben tud csak igazit hozni, szerepelt ugyan a Mission Impossible első részében, de az gyászos menet volt, illetve a szerep is... S hogy a francia krimik - akció filmek a reneszánszukat élik az is biztos, egy új színész-gárda van feljövőben, megfelelnek a kor követelményeinek, úgyhogy még mindig a francia filmiskola szárnyai alatt nőttek fel. A Bíbor folyókban is a Dobbermannból ismert markáns arcok játszanak, s aki látta az ezutóbbi filmet, annak ez lehet már belépő a moziba. Bár félek, hogy mire ezt a cikket az illetékesek olvassák, már semmi esély, hogy temesvári mozi heti-programjában szerepeljen ez a film.
A film igazi hegyvidéki kisvárosi krimi, mely eléggé meg tudja bolygatni az új világrend felállításától rettegő értelmiség mindennapjait. 
A történet egy eldugott, de komoly imázszsal rendelkező markáns francia egyetemről szól, mely önmagából termeli ki a következő generáció tanárait is, és ez a belső körforgás, felemészti a genetikai tartalékait, úgyhogy mocskos cselekkel próbálkoznak a befolyásos vezetők megőrizni a tiszta elmét, úgyhogy közben a diákok testi adottságait is fejleszteni próbálják. Ép testben ép lélek – szól a latin mondás, s fanyar mosoly ez a forgatókönyvben, az elitizmusnak ára van, kitudódik, a bosszúálló gyilkos, saját pokla árán is le akarja leplezni a Gonoszt. S a Gonosz megtestesítőjének nem is lehet más célja, mintsem a nácizmus újraértékelése.
 

jutas.
  Vissza

 

Beszélgetünk
Meddô múzsa

Ha szívhatok még egy cigit, elmesélem neked az életemet. Mi? Tudom, persze, már egymilliószor elmondtad a véleményedet. Hogy mindenkinek épp elég a magáé, meg hogy mindenkinek vannak problémái, úgyhogy mit jövök már megint ezzel. Jól van, tudom: mindenki a saját esetét látja csak egyedinek. 
És mindenki csak arra vágyik, hogy egyszer majd elmondhassa a sztoriját az Igazinak. 
Ha most volna erőm gondolkodni, és nem fegyverzett volna le ez az ellenségesség, talán még annyit kipréselnék magamból, hogy talán nincs is soha semmi különösebb baj, csak esetleg fáradtabb vagyok, fáradtabb vagy nyűgösebb, és hogy minden csak emiatt.  Meg hogy mindannyiunké épp olyan mint a másiké, csak néha megfáradunk kissé benne: az életünk. Rendben, tudom, nem vagyok nagyobb hős mint a másik, sem nagyobb áldozat. 
Helyes, csak a nyakamra szakadt néhány dolog, és nem aludtam az éjszaka. 
Hol voltam? Sétáltam. Csak úgy. Az jót tesz. Menni, menni, csak lépegetni egymás után. Persze, azt senkinek nem kell tudni, hogy most épp nem mész sehová. De annyira segít! Helyes. Szóval mászkáltam, úgy kábé három négy órát. Utána már fájt a lábam, és úgy éreztem, mindent kiadtam magamból. Közben csak arra figyeltem, hogy ne gondoljak semmire. Egyszer próbáld ki te is. Jót tesz, komolyan.
Jól van, tudom, te sem találod a helyed, te is azt hitted már sokszor, hogy hazaértél, és utána rá kellett jönnöd, hogy az egész egy nagy utazás, ahogy már elénekelte valamelyik, igen, és hogy túl kell lépni a csalódásokon, meg az akadályokon, és nem kell annyit beszélni róla. 
Jól, van, tudom, igazad van. Csak néha olyan jólesik nyafogni egy kicsit, és most anyukám olyan messze van, ő mindig meghallgat, olyan jó volt egy kicsit azt hinni, hogy téged is érdekel. Persze, tudom, neked is vannak gondjaid. Mondjad. 
Hallgatlak. 
Jól van, értem. 

Ne haragudj, akkor adsz egy tüzet?
 

Fiatal munkás.
Vissza

 

Kolozsvár után immár Temesváron is...

... beindulhatnak a terminológiai előadások. 
Mindez, ha minden jól megy, akkor ősztől, a Temesvári Magyar Műszaki Egyetemi Előadótanárok Egyesületének (TECHNÉ) jóvoltából és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) segítségével valószínűleg alapítványi támogatásból jöhet létre. 
Tehát, ha a Műszaki Egyetem hallgatója vagy, vagy éppenséggel csak a magyar műszaki szókincsedet szeretnéd bővíteni-letesztelni, akkor ez mindenképpen neked szól. 
Persze, hogy egyáltalán nem ilyen jellegű előadások lesznek, hogy Az elektromágneses térerősség vektor levezetése... hanem olyan két-három órás előadássorozatok, melyeknek címei lehetne akár az is, hogy:  Modern Klímaberendezések vagy Újdonságok az autómotorok világából, sőt javaslatként szerepel Az új Ford Mondeo. 
S, hogy nem reklámról van szó az is biztos, mert a hangsúly már a fent említett, inkább a gépészmérnöki hallgatók számára tervezett előadásokban is a helyes, szakbarbár-szókincs-identitás-zavartól próbálja megóvni a diákokat, s nem arról, hogy a Tdi motorral felszerelt változat 156 lóerős az egyszerű benzinmotor 95 lóerejével szemben. 
Nem üres, értelmetlen próbálkozásról van szó, hanem inkább arról, hogy ha itthon maradsz vagy Magyarországon vállalsz munkát: a jó szakembert először is szakmai tudásanyagának bemutatása alapján ítélik meg, vagyis nagy részben szókincséről.
Másrészt rövid távon is előnyt jelent egy-egy ilyen kurzus-sorozaton való részvétel: aki kijárta őket, egy oklevelet kap kézhez, valamint a különböző Nyári Egyetem, Részképzés és egyéb pályázatok elbírálásakor is plusz pontokat kap. Ősszel tehát nyugodtan ki lehet zökkeni a megszokott mégazösszeskurzusrasemjárokel hozzáállásból, és be lehet majd iktatni az órarendbe azt a bizonyos két-órát, amikor magyarul hallgathatsz meg érdekességeket a műszaki tudomány vívmányairól, úgyhogy közben fejleszted, bővíted a szókincsed.
A fent említett előadás-ajánlatok napokon belül bővülnek, de a különböző karok előadótanárai arra is kíváncsiak mi iránt lenne inkább érdeklődés a diákság körében, ezért várjuk észrevételeiteket hozzánk a TMD-hez, mi tolmácsoljuk őket majd az illetékesekhez.
Ősszel találkozzunk!
 

Vissza

 

Nyári tábor-előrejelző
A Stúdió és a kártier meg a többiek

...itt van egy pár tábor-címszó:
—> Július 27. és augusztus 1. között kerül megrendezésre Marosfőn az I. MISZSZ-tábor és az V. MISZSZ-kupa. Jelentkezni lehet június 28.-ig.
—> Székelyudvarhelyen, július 7.-e és 15.-e között kerül megrendezésre az I. Nemzetközi Tánctábor és Zenei Találkozó. Előzetes információk és jelentkezés a guller@matavnet.hu emil-címen.
—> MEDIArt néven kerül megrendezésre az 5. Pécsi Nemzetközi Kultúrhét és Diákfesztivál augusztus 9.-e és 19.-e között Pécsett. Információkat a rendezvény honlapján a www.sien.hu-n kaphattok.
 

dattil.
Vissza

 

XII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Tusnádfürdő, 2001. július 22-29.

JÚLIUS 22., VASÁRNAP 

Érkezés, tábornyitás
21.00 A Role együttes koncertje

JÚLIUS 23., HÉTFŐ 

10.00 „Schengenen innen és túl”
21.00 Ferenczi György és a Herfly Davidson
JÚLIUS 24.,  KEDD
10.00 Erdélyi magyar magánegyetem, Sapientia Alapítvány
Látható eredmények és láthatatlan akadályok
15.30 Ifjúsági együttműködés: Magyar Ifjúsági Konferencia
21.00 Hary Tavitian

JÚLIUS 25.,  SZERDA 

10.00 Közigazgatási decentralizáció és recentralizáció az EU-ban
21.00 Sebestyén Márta
22.00 Táncház

JÚLIUS 26.,  CSÜTÖRTÖK 

10.00 Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása
A demokrácia fokmérője a fejlődő demokráciákban
15.30 Ökológiai egyensúly a Kárpát-medencében?
21.00 Quo Vadis

JÚLIUS 27.,   PÉNTEK 

10.00 Regionális biztonságpolitika és együttműködés
15.30 Státusztörvény
21.00 Ando Drom

JÚLIUS 28.,  SZOMBAT 

10.00 „Ha szembeállítjuk egymással a múltat és a jelent, el fogjuk veszíteni a jövőt.” (Churchill) – Dél-kelet-európai nemzeti vágyak és célok az euro-atlanti integráció tükrében
20.00 Kispál és a Borz
22.00 A Role együttes koncertje

Állandó délutáni és esti programok:

14.00-   kirándulás (Szent Anna tó stb.)
16.30-18.00 szakmai előadások
17.00-19.00 sportrendezvények, vetélkedők
19.00-21.00 filmvetítés (magyar és román művészfilmek)
23.0- Diszkó
16.30  „Sátoros” előadások (történelem, szociológia-politológia, közgáz, Európa)
 

jutas.
Vissza

 

Takarmány

Pénteken érkeznek a szociális  ösztöndíjak. Jövő héten lehet jönni a pénzért.
A szessziós irodaprogram a következő: minden nap 9-től 13 óráig... Kivéve mikor Kikinek vizsgája van.
Jövő héten hozzátok vissza a könyvtári könyveket. Ha nem, akkor csúnyán csinálunk majd na...

Vissza