Érted Szól
a Temesvári Magyar Diákszervezet lapja
XI. évfolyam 6. szám
2001. január 29.
Mottó: Jó napot kívánok! Ön most a tűzoltóság üzenetrögzítőjével beszél.


Tartalom

Kelet Balkán 
"Vitán felül RMDSZ"
Teremszakasz magasfokon
Turbó Malacok 
TDK
Komoly dolgok...
A Temesvári Fizetéses Műszaki Egyetem
Vétkeztem, Atyám... elvállaltam a TMD pénzügyeit
Kulisszatitkok
Takarmány
Jókívánság
Vissza a fômenühöz...

Kelet Balkán
BöngÉSzde. Emiles módra.
Parlament Á lá India.

Olyan böngésző típusú vagyok. Böngészek is, rendszeresen. Ez szép lassan létszükséglet. Naponta elolvasom az Erdélyi Közélet elektronikus levelezői lista csekély pár száz levelét megemésztem  őket. Hisz itt nyílt teret kap a szabad gondolkodás a vélemény-nyílvánítás.  De nem erről akartam írni.
Egyik nap (nem április elseje volt), szokásos böngésző tevékenységem közben, egy levélre akadtam, mely szerint február 1-től, a 100 magyar főt meghaladó összejövetelekre, kötelező módon meg kell hívni egy románt is.  Az RMDSZ egyes illetékesei sikeres kompromisszumnak értékelték a határozatot, hisz a tervezett max. 50 személy helyett, sikerült 100 személyben kiegyezni, valamint elmondták, hogy mivel sok magyar embernek román neve van, bizonyára nem okoz nagy problémát a törvény alkalmazása. Április 1-i hangulatomat leküzdve rájöttem, hogy sajnos ez az RMDSZ jelenlegi politikájával megegyezne, Iliescuékról pedig megvan a véleményünk. A hír természetesen nem igaz, de vitaindítónak jó volt. És ennyivel nem elégedett meg a „rénhír” írója. Tömeges megmozdulást szeretne, de az sajnos nem megy, mert oda kellenének a románok is. Ők meg nem jönnének el...
Még egy hír a végére. Majmok vették irányításuk alá az Indiát, ezer eredetüket papírral bizonyítani tudó majom rohanta meg a parlamentet. Nem hivatalos források szerint első törvényük a banántermesztésre vonatkozott, meg az adó törvényre, hisz a kettő szorosan összefüggött.
Mi szerintem még jól állunk.

el torro.

Vissza

 

„Vitán felül RMDSZ”
Lassan-lassan elavult szlogen

Történt ugyanis, hogy az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) jött a régi ötletével: újból elkészíti az országos szintű felvételi tájékoztatóját a legifjabb gólyák segítségére. Mivel elég sok vád érte a tavaly is a tájékoztató szerkesztőit, hogy nem voltak képesek a legutolsó információkat összegyűjteni, ezért jelen OMDSZ vezetőség úgy döntött, az idén két tájékoztatót fog kiadni, egyet most, januárban(ténylegesen tájékoztató jellegűt) s egyet májusban, amelyben az új tanügyminiszternő mar-gaellenes agyrémei is belekerülnek majd. A történelem azt mutatja, hogy ezen tájékoztatók ’98-ig az akkori kolozsvári RMDSZ Oktatási Főosztályon készültek, azóta az OMDSZ szerkeszti azokat, s úgy jött össze, hogy ez a munka eddig mindig a TMD-n sült el. Nem történt másképp az idén sem, Rufi meg- és beszerkesztett, az RMDSZ pedig muszájból megígérte, támogatja a füzetecske nyomdaköltségeit, valami 20 millió fölötti, de összeggel. Laura nyomdák után járt, s végül közölte a döntést az RMDSZ-el is, legolcsóbb nyomdát Kolozsváron találták. A probléma csak ekkor kezdődött, mikor a fekete macska mégegyszer átvonult a képernyőn, a Mátrixban valami megváltozott, a választások lejártak, s Nagy F. István elmondta, az RMDSZ csak akkor támogatja a füzetecske megjelenését, ha az az RMDSZ nyomdájában lesz elkészítve. Hiába mondták, hogy a szerződés a kolozsvári nyomdával már megköttetett, rövid habozás (politikai nyelven „egyeztetés”) után közölték: nem támogatható a füzet, mert az RMDSZ csak a magyar tannyelvű szakok ismertetőjét támogatja. Valaki odafenn át sem gondolta, mekkora marhaságot mondott. Tehát, kedves temesvári, brassói, bukaresti, jászvásári diákok, Ti egyáltalán nem vagytok figyelemre méltók a szövetségünk számára, úgymond „nem támogat” benneteket. Természetesen az OMDSZ kitartott a tájékoztató mellett, úgy fog az megjelenni, ahogy el volt képzelve, ahogy azt az RMDSZ ezelőtt évekkel még támogatta. A Szövetségünk programjába foglalta, hogy partneri viszonyt épít ki az ifjúsági szervezetekkel. Hát, köszi. A hétvégi SZKT gyűlésen a tisztelt egybegyűltek nem fogadták el a Magyar Ifjúsági Tanács új küldöttjeit. Én elhiszem, hogy meg kell reformálni az SZKT működését is, de ez semmiképpen nem vezethet megoldásra. Kicsit túl sok ez már nekünk, mint MŰKÖDŐ és VALÓS, múlttal is rendelkező diák- és ifjúsági szervezetek számára. Mindegy, hisz 2004-ben újból olyan lesz a politikai helyzet, hogy majd megint megszavazzuk a „miénket”, az RMDSZ-t.

dugó.

Vissza

 

Teremszakasz magasfokon
Utolsó esélyek a jelentkezésre, hisz a helyek betelőben vannak

No, ha már az idén renoválják a madarasi menedékházat, sok herce-hurca után biztos lett, hogy az idei, egyben hagyományos, de mindössze nyolcadik Téli Olimpia Marosfőn (Izvoru Mureşului) lesz. Február 22-25 között neked is ott a helyed Csíkország felső csücskében, hol a fenyők zöldebbek talán mint máshol. S, hogy mi jót fog biztosítani Marosfő számunkra 4 napon keresztül? Opcionálisan (ha hú’ hó) elekromos sífelvonót, macskásat, fedett sportpályás versenyeket is, s persze a minden esti „zenés-táncos mulatságot” az útszéli diszkóban. Akik pedig ragaszkodnak az előző években megszokott hargitai „rencz” partikhoz, azok ott, a diszkó mellett estefelé megszámlálhatatlanul találnak sok jókocsmát, ahova be lehet üddögélni iddogálni. Csak diák legyen a talpán, aki bírni fogja ilyen módon a még harmadnapra is betervezett sportolást és a szervezők sportoltatását. Lesz ott minden, ami eddig volt: hószumó, hóvolley, szoborépítés, lesíklás, s ami új lesz az majd a kosár, teremfoci meg ilyesmi. Szóval, úgy hiszem, egyedüli dolog, ami a Madarasi Hargitán szervezett olimpiákból kimarad az a traktorozás, traktorhúzat(tat)ás - felfele, majd a 10 km-es síjjelés – lefele; s mindez azért fog kimaradni, mert Marosfőt bekötötték az országos (sőt, nemzetközi!) vasúthálozatba... És út is van, autóknak is.
 Minden jel arra mutat, hogy a házakban, ahova elszállásolnak majd, mosdási lehetőségek is lesznek, s ez jó lesz, mert tavaly harmadnapra már nagyon csípett az izzadtságszagom. Ami negatívum, az valóban a jelentkezési díj „borsos” áracskája (mert 200 ezer lej), ami nem is olyan sok a tavalyi árakhoz képest sem, csak megint szegényebbek vagyunk. Viszont ebből az összegből csak előleget kell kifizetni (az összeg felét!) most, a többit lehet majd a szesszió utáni otthoni tankolás után. Menjünk hát, mert vizsgák után (és vizsgaeredményektől függetlenül) jól megérdemelt a buli. Jelentkezni az irodán lehet, január 30.-ig, külföldi diákoknak a budapesti OGYIP irodában. Mens sana in corpore sano, mondta egyszer egy okos ember.

dugó.

Vissza

 

Turbó Malacok
Mert nekik van lyukérzékük

A 2000-es tavaszi „Crivăţ” bajnokság, a novemberi kosárlabda kupa és még egy-két szabadtéri kosarazgatás az „U” pályán az előzményei egy TMD-s kosárlabdacsapat létrejöttének.
És aztán összejött az Erdélyi Kosárlabda Kupán való részvételünk is Udvarhelyen. Ekkor született meg a csapat neve: Turbó Malacok. A sportügyminiszterünk gyerekes bakija segített hozzá, hogy csak az utolsó pillanatban tudtunk benevezni. Így nem volt teljes a létszám és idegenlégiósokat kellett toboroznunk. Nem is volt ez nehéz, hisz a csapat neve és a jólsikerült csapat-mezek mindenki előtt dobogós helyeket villogtattak.
A baj csak ott volt, hogy a csapatjátékot Temesváron felejtettük és így, kétszeri vereség után már csak a lelátóról figyelhettük a bajnokságot. A végén mindenki egyetértett, hogy a részvétel volt most a fontos és készülünk jövőre.
Jelen pillanatban termet keresünk, és hamarosan elkezdjük az ezredévet. Szponzorai is vannak a csapatnak: Konzol, Klitehnima. Köszönet jár nekik, mivel ők állták egy labda és a mezek költségeit. Külön köszönet K. Emőkének a pólók festéséért.

süni.

Vissza

 

TDK 
Utolsó figyelmeztetés

Műszakis diákok az ország és a Kárpát medence összes régiójából sereglenek majd ide március 23-25 között az itt szervezett TDK-ra. De neked, temesvári diáknak sokkal könnyebb a helyzeted, hisz nem kell utaznod, postáznod, virrasztanod, csak el kell jönnöd. Február 20.-ig van még időd leadni a dolgozatod kivonatát az irodán, ki kell töltened egy jelentkezési lapot, a dolgozatod sokkal későbbre kell meglegyen. Bővebb információkért nézd meg a weboldalunkat (http://hsot.tripod.com), vagy gyere fel a negyedikre. Most légy diák a talpadon!
 

Vissza

 
 

Érted Szól
2001.január 29.
Foszerkeszto: Toró Tibor
Szerkesztették: Bakk Jutas, Katona Mihály, Rigó Csaba
Grafika: Boér Attila
Tördelés: Toró Tibor
Korrektúra: Ruff Ágnes
A közölt írások nem mindig tükrözik
a szerkesztok véleményét
Az Érted Szól kiadását az EMKE,
a Magyarországi Ifjúsági- és
Sport Minisztérium és az
Illyés Közalapítvány támogatja
Cím: TMD - Temesvár, 1900
Diana u. 9A/10, Románia
Tel./Fax: +40-56-195545
E-mail: esz@tmd.dnttm.ro
Web: http://hsot.tripod.com


Komoly dolgok...
...avagy páté-konzerva, pepsi (kata) és Jutas nem volt ülésvezetô?...

Az egész arról fog szólni, hogy múlt vasárnap volt egy téemdés műhelydélután, a Bartókban. Ennek az volt a lényege, hogy a DT-nél lazább környezetben tudjuk megbeszélni a TMD jövő félévi sztratégiáját. Annak ellenére, hogy a múlt számban meghirdettük, főleg azért, hogy sok új emberke is eljöjjön, főleg a régiek és a jelenlegi aktív tagok voltak főleg jelen; kivétel ez alól az a pár friss tag, akit valaki/valami mégiscsak elcipelt. Ennek ellenére is elmondhatjuk, hogy jól sikerült és ténylegesen meg tudtuk beszélni egészen részletesen az olyan dolgokat, amikre DT-n nincs elég idő. Így sikerült nyakig belemerülni a Téli Olimpiába és a TDK-ba (ezekről hátrébb olvashatsz) és a TMD-s Szülinapokba (ezutóbbi március 23-25. között lesz, a TDK-val párhuzamosan). Március 28.-án lesz a nagy Közgyűlés (tisztújítás főleg), ezt pedig egy vezetőképző követi az új vezetőség számára. Mindezek után jönnek a már megszokott rendezvények: Nyári Olimpia, a TMD-Kupa, a végzős bankett és a nyári vakáció. Ennek a végén még egy műhelytábor következik, ahol a következő félév kerül sorra. 
Öreg azt mondta a műhely-délutánnal kapcsolatosan, hogy jó volt, kevesen voltak, de így is az a kevés ember néha százfelé beszélt. Itt meg kell jegyeznem, hogy Öreg volt az ülésvezető, és nem Jutas, ahogy ezt DT-ken megszokhattuk. A rengeteg kaja, meg pia (mondjuk csak pepsi, meg ásványvíz) sikeresen elfogyott és a TMD történetében elég ritka jelenségként mindenki tudott uralkodni saját magán, így nagyon ritkán emelte csak fel valaki a hangját. 

mihók.
Vissza

 

A Temesvári Fizetéses Műszaki Egyetem 
Money, money, money

Műszakis vagyok. Valamikor két évszázadnak tűnő évvel ezelőtt jutottam be ide. Fizetés nélküli helyre, legalábbis ezt mondták.
Utolsó héten laborokat pótolok. Tejelek is értük, hisz 2 dollár egy labor. Természetesen nem lenne probléma, ha valamit is érne ez nekem, mármint a pótolás. De úgy kell nekem, hogyha hiányoztam.
Azon az egyetemen kérdésesek a jogaid. Jogod van órákra járni, ha persze megtartják azokat. Jogod van vizsgákon megjelenni, ha lefizeted azt az összeget, amivel a tanárnő lefénymásolta a vizsgatételeket, hisz ő ezt a saját pénzéből kell fizesse, mert nincs szegény egyetemnek fénymásolója. Jogod van újravizsgázni, ha épp elvágtak, akkor is, ha szerinted messze a léc fölött voltál. Jogod van fizetni az elmaradott vizsgáidért, akkor is, ha éppen frissen iratkoztál át más városból és meglepetés a tantárgyaid nem egyeztek. Jogod van fizetni, ha labort akarsz pótolni, még akkor is, ha a hivatalos pótolási hét van. Jogod van sorban állni a titkárság előtt, hogy lefizesd azt az összeget.
Eljött a nagy nap, lefizetted a pénzt, számlával a kezedben – amin nehezen kapják el helyesen a nevedet – indulsz pótolni. Csalódhatsz, hisz nem a pótoláson – ahogy az egyik tanár mondta – hanem a fizetésen van a hangsúly, mert n labort is elintézhetsz a műszaki fele, ha a pénzedből futja.
Meg nem felejthetjük el azt az indolenciát sem, ahogyan egyes tanárok kezelték a laborokat: a házi rekordom öt eltöltött perc egy teremben, jelenléttel. UTT.ro

el torro.
Vissza

 

Vétkeztem, Atyám… elvállaltam a TMD pénzügyeit 

Gondolom sokan tudjátok már, hogy megszabadultunk a pénzügyisünktől, Molnár Rékától, őt viszont hárman követik, név szerint: Lakatos Csilla, Antal Edina és Szabó Simon Dániel (Simon csak besegít, tehát csak kettő és fél, na). Úgy néz ki a szituáció, hogy legalább olyan komolyan szándékoznak venni a dolgokat, ahogy Réka is tette, tehát egyelőre semmi panasz. A részleteket, pedig a következő beszélgetésből tudjátok meg:
m: –Hova gondoltatok akkor, amikor elvállaltátok a TMD pénzügyeit?
Cs: –Én mindenképpen akartam valamit csinálni a TMD-ben és, mivel közgázra járok és érdekel is minden, ami pénzzel kapcsolatos, ezt találtam a legmegfelelőbbnek.
E: –Tavaly nagyon untam magam, semmit sem csináltam; órák után hazamentem és lefeküdtem. Idén elkezdtük a Közgáz Klubot, itt viszont Réka addig nyaggatott, amíg én is el nem vállaltam.
m: –Meddig?
Cs: –Ezt már kérdezték DT-n is tőlünk, hogy március után is folytatjuk-e. Világos, hogy ha már valaki elkezdi, két hónap után nem hagyja abba.
m: –Mennyire átlátható már számotokra a TMD pénzügye?
E: –Még nem mélyültünk bele teljesen, eddig csak apróbb dolgokat tudtunk meg, de sok idő kell majd, míg teljesen beletanulunk. Attól félünk csak, hogy Réka március után már nem fog nekünk segíteni.
Cs: –Senki nem várhatja el tőlünk, hogy egyből mindent tudjunk. Bár Réka jó tanítónéni, de még kell egy kicsi.
A tanító néni, pedig megígérte, hogy a márciusi választásokig teljesen fel lesznek készülve és mint profik állnak majd elébe a TMD sötét pénzügyeinek, persze ha megválasztjuk őket.

mihók.

Vissza

 

Kulisszatitkok
Hogy tudjuk mi történik 
szervezetünk házatáján

Plakátolók kerestetnek
Robbantunk, plakátoló csapatot akarunk kialakítani, mert úgy éreztük nagyon nehézkesen működött az idén a TMD rendezvények kiplakátolása a diáknegyedben és az egyetemeken. Nem a minőséggel volt a baj, hanem hogy nem volt egy stabil csapat, akire mindig lehetett számítani. Keresünk olyan 3-4 főből álló csapatot, akik vállalnák az ilyen jellegű munkát, flexibilisek és adott esetben jól tudnak verekedni (kiállni a plakátok mellett) – vicc, na. Hátrány, hogy a TMD-n általában utolsó percekben dől el, hogy mikor és mennyit kell plakátolni. Előny, hogy ha kialakul a stabil csapat, akkor állandóan tudja majd a TMD is biztosítani a mindenkori ingyenes belépőjegyeket, söröket meg miegymást. Jelentkezni bármikor, vagy bármelyik DT-n lehet, keddenként este 20-kor az U-n. Idővel minden plakátolás szép emlékké szokott átalakulni, s az unokáknak is lesz majd mit mesélni...

Öltözzünk ahhoz méltóan
Kerek 70.000 lejért kaphatóak TMD-s feliratos pólók odafenn, a negyediken. Majdnem ennyi volt az előállítási ára is, a minimális nyereséget pedig a változatosság kedvéért pólónyomtatásra fogjuk fordítani. A trikók fehérek, bangladesi export, de 100% pamut. S fekete gumírozott rejavasalással olvasható a nevünk. Háttérben van egy mindent magába rejtő spirál is, Robi azt mondta ne kerüljön rá, de végül csak rákerült, mert odavaló volt.
 

Vissza

 

Takarmány 

Gazdi Pályázat
A Magyar Közgazdasági Társaság Győri Ifjúsági Szervezete pályázatot hirdet, Élőláncok a gazdaságban címmel. Információk a következő címen:
Miskolczi Mátyás
MKT GYIK
Miskolczi.matyas @gmx.net

TMD-s pólók:
mindössze 70 pénzért lehet venni ilyet a Zirodán. Olcsóbban nem adják.

Postmodern irodalom – ögéjn
Még mindig kapható a Zirodán Németh M. Ká- roly, A harmadik Európa c. könyve.

Folyóiratokat is vehetsz még:
Parallaxis; Erdé-  lyi pszichológiai szemle; Lélekjelenlét. Mindegyikért 15 pénzt kell fizetni.

Még van esélyed Filmtettet vásárolni az irodán. Filmtett — a filmről amit lehet.

Irodaprogram szesszióban:
Hétfőtől péntekig 10 és 14 h között.

Új nyelvek...
A kolozsvári Heltai Gáspár Alapítvány FLS Heltai Nyelviskolája a következő intenzív nyelvtanfolyamokat indítja útjának: angol, francia, olasz, spanyol, finn, svéd, japán, magyar és román. További infó a Zirodán.
 

Vissza

 

Jókívánság a javából

Olyan boldog szessziót kívánunk mindannyiótoknak, amilyet megérdemeltek, tele jegyekkel meg
éjszakázásokkal.
Semmi jót, de azt tiszta szívből.  A következő Észt vakáció és Téli Olimpia után láthatjátok, de
remélem ott találkozunk.
 

Vissza