Érted Szól
a Temesvári Magyar Diákszervezet lapja
XI. évfolyam 7. szám
2001. március 2.
Mottó: És most a biciklivel lemegyek a földszintig.


Tartalom

Kelet Balkán
Bocsika
Baj van az életkedveddel
TéDéKá
Techné előadás
Felhívás
Hogy tudjuk kik a jelöltjeink...
Exkluzív nektek!!! Tőlünk.
„Megkésve bár, de annál nagyobb szeretettel”
Takarmány
Vadonatúj irodaprogram
Vissza a fômenühöz...

Kelet Balkán
Korszakalkotó történetek a körülöttünk levő országokban. És ez nem vicc!

„Korszakalkotó” változással próbálkoznak a kisgazdák, hisz Torgyán Józsefet próbálják leváltani, aki nem is tudom pontosan milyen rég óta ott van... Persze ez a botrány úgy indult, mint mindegyik, hogy felszínre kerültek bizonyos adatok, amelyek Torgyán „hozzá-értését” hozták nyilvánosságra minden szempontból.
Ugyancsak korszakalkotó dolgok történtek Moldáviában is, hisz nem mindennapi, hogy valahol a kommunista párt nyerje meg a választásokat. A gyõzelmet úgy magyarázzák a nagyokosok, hogy nem csak a múlt rendszerrel szimpatizálók szavazták meg a komcsikat a Moldáv Köztársaság élére, hanem azok is akik féltek a túlzottan  nacionalistáktól, azoktól akik támogatnák Moldávia összeolvadását a nyugatról szomszédos baráti országgal. Ebbõl levonhatjuk a következtetést, hogy „testvéreink a Prut másik oldaláról” még mindig nem fognak csatlakozni hozzánk, hogy együtt induljunk el a Kánaán felé. Értse ezt mindenki ahogy akarja...
Ugyancsak szenzációt kavart az a hír, hogy lemondott a Magyar Televízió elnöke. Az érdekesség csak az, hogy utolsó intézkedése az volt, hogy leváltotta alelnökét gondolva, hogy ha õ nem, akkor a másik sem. Helyébe Mendreczky Károlyt nevezték ki, természetesen csak addig ameddig elkészíti a Magyar Televízió Rt. mûködését biztosító évi üzleti tervét. Hogy utána mi lesz, azt szerintem maga Mendreczky Károly sem  tudja. És ez így is kell legyen.

el torro.

Vissza

 

Bocsika!
És ez nem kis medve!

Ez egy olyan cikkecske, melyben a szerző „bocsánatért esdekel és jaj neki”, ahogy azt Jávor Pál tette Kabos Gyulával egy régi magyar filmben. No, de nem akarom, hogy filmkritika legyen a cikk, éppen ezért rátérek a lényegre. Egy korábbi ÉSzben megjelent egy szenzációnak tűnő hír, melyben egy nagyon sokak által ismert TMD-tagot sértettem meg azzal, hogy az olvasóknak felfedtem egy titkát. A titok, mint tudjuk, addig titok, amíg egy ember tud róla. Amikor valaki, jelen esetben a fenn említett személy, elmondja a titkot egy másik személynek, például nekem, egy „schmutzig rádiós pofának”, már nem titok (csikő). Anyukám mindig mondta, hogy sohse bízzak az újságírókban; lehet, hogy a fenti személyt nem figyelmeztette az anyukája, sőt még az apukája sem.
Az a lényeg, hogy sokak szerint ezt a cikket nem kellet volna megírjam, de jobbnak láttam tisztázni egy-két dolgot. Be is fejezem, mert nem akarom továbbfeszíteni a húrt. Így is „túl szépen szól már”...
 

mihók.

Vissza

 

Baj van az életkedveddel
Hogy tudd, miattad fekete a macska

Idén télen, miután elvonultak a viharfelhők és tisztulni látszott szessziótól stresszes fejünk, a nyolcadik Téli Olimpia került volna megrendezésre Marosfőn, ha most, a TMD történelmében először nem lett volna lefújva ezen sítáborunk. S, hogy mi volt a gond, kérded? Nem, nem a pénzügyek vagy a gyenge szervezés miatt csúsztak el a dolgok. Kitolt jelentkezési határidővel mindössze kb. 40-en lettünk volna hajlandók elmenni Marosfőre sízni és bulizni, minden jóindulattal. Annak ellenére, hogy a levelezőlistán és az ÉSz-ben is mindenkit arra bíztattunk, hogy fel a fejjel, mert az előrejelzések szerint abban az időben hó is lesz, mégsem akaródzott túlzottan sok ember jelentkezni, így adott ponton a kevés jelentkező tényleg felborított minden költségvetési tervet és a tábor programját. És lám, múlt héten jó bőven havazott, igazán jó sízési feltételek is társulhattak Marosfő konstans és igazán jó bulizási, kocsmázási adottságai mellé. 
Az Olimpia viszont már elmaradt, persze azért így is vannak közülünk olyanok, akik a vakációt  kihasználták sízésre, vagy a madarasi hargitai Hó Tábor teremszakaszain (ami klasszikus udvarhelyi szervezés volt, de meglepő, hogy még drágább is volt, mint amennyi lett volna a mi marosfői táborunk, annak ellenére, hogy a szállási körülmények jóval gyengébbek), de most így elgondolkozva más a probléma. 
Sokszor úgy érzem, hogy a TMD tagsága, úgymond kismagyar közösségünk a nagyromán városban, inkább hasonlít egy Nyugdíjasok Klubjához mintsem egy Pezsgő Diákközösséghez. Alapvetően más szellemiség uralkodik manapság a diákság körében, mint ezelőtt jópár évvel, s bár a TMD agyonreklámozza magát, mégis nagyon sokan ezt észre sem veszik, sőt, rövid latolgatás után arra a következtetésre jutnak, hogy nem is éri meg tagnak lenni, mert olyan sok az az évi 20 pénz, s különben is mit nyújt nekünk az a fránya TMD. Pedig régebb nem is úgy tevődött fel a kérdés, hogy a gyerekek különösebb elvárásokat állítottak volna fel a TMD-vel szemben, az egész diákszervezet csak egy eszköz volt arra, hogy tennivágyásunkat megmutassuk és formába öntsük, s mindezt azért hogy érdekesebbé tegyük diákéveinket. Neked ma erre nincs szükséged? Oké, hogy manapság talán a suli is jobban stresszel mindannyiunkat, de nem érzed délutánonként, hogy el kell menned valahova valamit csinálni, valami mást, mint amit nyújtani tud a suli meg az a koszos diáknegyed? Olyan ez a TMD és olyan lesz az elkövetkezendőkben, amilyenné MI, a diákok formáljuk. Ha egy rendezvény profin sül el, az 50%-ban köszönhető a szervezésnek és 50%-ban a résztvevőknek. Ha egy Olimpia lefújódik, az sem csak szervezési hiba. Ha egy TDK-t rendezünk az arányokat tekintve jóval több diák érkezik máshonnan, mint Temesvárról, pedig ugyebár itt van a „menő” műszaki egyetem. Szóval szórakozni nincs kedved, TDK-ra jönni nincs kedved, mégis mit csinálsz te itt, Temesváron? Teljes apátia, teljes passzivitás uralkodik rajtad, s mást se csinálsz, csak mocskolod állandóan, hogy milyen gyenge bulikat szerveznek azok a TMD-sek. Gyere, s te szervezd meg az első jó bulit, gyere s te csináld meg a legjobb TDK dolgozatot, gyere s te változtass meg valamit, hogy jobban menjenek a dolgok, mert mi erősen kezdünk belefáradni abba, hogy állandóan noszogassunk téged, s továbbra is sehol semmi. Vagy változtasd meg és formáld magad képére a világot, vagy csak legyél egyszerű szemlélője a téged körülvevő világnak, de rázódj fel álmodból és ne ülj bentlakásod szürke falai között naphosszat tétlen! A választások is jönnek, s fiatalon az erő még veled van. Befejezem, mert a cikk végére felmérgelődtem. Rád.

dugó.

Vissza

 

TéDéKá
Még jöhetsz, de már csak drukkolni.

Március 23-25. között kerül megrendezésre a III. Határon Túli Műszakis Magyar Diákok Tudományos DiákKonferenciája.
OK... ezt már milliószor szajkóztuk. 
Aki nem jelentkezett, az lemarad a Kárpát-medence egyetlen ilyen jellegű rendezvényéről, mely határon túli jelleggel bír. Több mint hatvan diák érkezik Erdély egyetemi városaiból, Vajdaságból, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről összemérni erejüket, kutatásaik eredményét. 
A konferencia maga szombaton, március 24.-én zajlik a Temesvári Műszaki Egyetem Villamosmérnöki-karán. A dolgozatok bemutatása szakosztályonként, párhuzamosan folyik, különböző termekben. Az érdeklődőket szívesen elvárjuk, szurkolni (persze csak csendesen), tapasztalatot gyűjteni, megismerkedni egy-egy ilyen konferencia lefolyásával.

a szervezők.

Vissza

 

Techné előadás
Premier a mi időnkben: magyar nyelvű szakmai előadások

Fárasztó ügyintézés után végre megalakult a  „Techné”, a Temesváron tanító egyetemi tanárok szakmai egyesülete. Első előadásukat 2001. március 2-án pénteken 17 órakor szervezik. Jánosi Lóránd tanár úr "Szélerőművek és egyetemi kutatás Andersen országában" címmel tart előadást. Minden érdeklődő diákot szeretettel elvárnak a Villamosmérnöki Kar (Bd. Pârvan nr. 2) el?csarnokában. Érdemes lesz eljönni a Techné egyesület által szervezett előadásokra, érdekes témák lesznek változatos témakörökben. Képződjünk!

Vissza

 
 

Érted Szól
2001 március 2.
Foszerkeszto: Toró Tibor
Szerkesztették: Bakk Jutas, Katona Mihály, Rigó Csaba
Grafika: Boér Attila
Tördelés: Toró Tibor
Korrektúra: Ruff Ágnes
A közölt írások nem mindig tükrözik
a szerkesztok véleményét
Az Érted Szól kiadását az EMKE, 
a Magyarországi Ifjúsági- és 
Sport Minisztérium és az 
Illyés Közalapítvány támogatja
Cím: TMD - Temesvár, 1900 
Diana u. 9A/10, Románia
Tel./Fax: +40-56-195545
E-mail: esz@tmd.dnttm.ro
Web: http://hsot.tripod.com


Felhívás

Szombaton, március 3.-án rendezi az  Alapszabályzat  Módosító Bizottság első ülését. Ennek a csúnya nevű, de annál szebb Bizottságnak az a feladata, hogy alapszabályzat-módosító javaslatokat tegyen és osztályozza a benyújtott módosító javaslatokat. Tény, hogy az elmúlt két év alatt nagyon sok hiányosságra derült fény az Alapszabályzatunkat illetően, ezért lenne fontos, hogy az idei Közgyűlésen, változtassunk rajta.
Fontos tudnivaló, hogy a Közgyűlésen nem lehet új javaslatokkal előállni, minden javaslatot ezt megelőzően kell közösen megvitatni. Természetesen minden javaslatot tevő tag  „automatikusan” tagja lesz a Bizottságnak.
Emellett megegyeztünk, hogy a választásoknak szentelt Érted Szólban leközölünk minden módosító javaslatot, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a közgyűlésen ne fussunk ki nagyon az időből.
Ha vannak ötleteid, javaslataid, gyere bátran szombaton az első összeülésre az irodára. A jelenlegi  TMD Alapszabályzat böngészhető, kicsavarható, átírható az Irodán, vagy elkérhető email-en.
  Vissza

 

Hogy tudjuk kik a jelöltjeink...
Ingyen kampányreklám

Úgy döntöttünk (Tibók, Mihók és még egy pár okos és ügyes egyén), hogy a választások előtti Érted Szólok-ban minden jelöltnek megadjuk a lehetőséget, hogy bemutassa magát. 
Azt úgy kell elképzelni, hogy minden elnökjelöltnek biztosítunk egy fél oldalt, arra hogy megmutassa hogy milyen vagány gyerek ő, meg természetesen a csapata akivel indul a választásokon.
Természetesen a diákszövetségi helyek betöltéséről is gondoskodunk, hisz minden jelölt kaphat egy negyed oldalnyi helyet, ahol csak jó dolgokat írhat magáról.
Figyelembe kell vegyétek azt a tényt, hogy a szerkesztőségünk nem vállal felelősséget a helyesírási hibákért és a fogalmazási zavarokért, mert egy betűnyit sem javítunk ki abban a szövegben, amit (jöttök és) begépeltek. 
A bemutatkozó írásokat a Z:\esz\kampany könyvtárba várjuk.
(Figyelem, mi semmiért nem vállalunk felelősséget!!!)

Vissza

 

Exkluzív nektek!!! Tőlünk.

Szuper extra friss hírnek számít – és be kell valljátok ritkán olvashattok ilyet – az hogy a legutóbbi Operatív Tanácsi ülésen vezetőségünk megszavazta a választások pontos dátumát. Ez a dátum április 4.-e. 
Riporterünk kiderítette, hogy a Nagy Nap azért nem április 1.-e vagy 2.-a mert úgy senki nem venné komolyan. Ugyanakkor azt is valószínűnek tartjuk, hogy a Vezetőség esélyt ad a arra a kedves jelölteknek, hogy bemutassák tehetségüket a Választások előtti Két Nagy Rendezvény (a TMD-Szülinapok és a TDK) szervezésében.
De mielőtt elmerülnénk a találgatásokban, hogy miért döntöttek így, meg kell álljunk itt, hisz ennek a cikknek nem az a lényege, hogy magyarázatot találjunk az OT döntéseire.
Az viszont hatalmunkban áll, hogy kommentáljuk ezeket a döntéseket és hogy szortírozzuk őket. Tehát az OT-nak a választások időpontjára vonatkozó döntését előléptetjük a hónap döntésévé, hiszen megfigyelve az havi teendőket megállapítottuk hogy a választások és az ezeket megelőző járkálásokat, Szemtől Szemben rendezvényeket és szabályzat módosító bizottsági üléseket egyszerűen nem lehetett volna besűríteni a Szülinapok és a TDK elé.
 

el torro.
Vissza

 

„Megkésve bár, de annál 
nagyobb szeretettel”
A MIT KGY-ről

Ez volt a második Magyar Ifjúsági Tanács Küldött-gyűlés, amire Öreggel elmentünk és nem úgy vettük észre, hogy mindenki komolyan veszi. 
Gondolok itt arra, hogy egy adott pillanatban, reggel kilenc óra körül még csak temesváriak voltunk ott, kivéve persze a házigazdát (elmentünk Vásárhelyre, hogy találkozzunk mi, temesváriak). 
Késéssel kezdtünk, de még a kvórum sem volt meg; köszönhető ez annak a ténynek, hogy sokakat talán nem izgat túlságosan a MIT jövője. Biztos van köze a dologhoz, hogy a KGY egybeesett a kolozsvári és a maros megyei RMDSz Tisztújító Közgyűlésével. Ellenben azt is hozzá kell tenni, hogy minderről már jóelőre tudott mindenki. 
A kvórum, amint azt már írtam, nem volt meg, így csak „beszélgetni” lehetett az aktuális gondokról. Azzal kezdtük, ami várható volt: mindenki elmondta, hogy „így nem lehet folytatni” és, „jó lenne komolyan venni”, meg ehhez hasonlók. Ez eddig rendben van. Meg tudom érteni, ha egyes embereknek, néha fontosabb dolguk van egy MIT-KGY-nál, de ez már a második alkalom volt (mondjuk az elsőnél   „csupán” egy bő három órás késésről lehet beszélni). 
Nem lenne túl egészséges, ha többször megismétlődne, hisz tényleg komoly dolgokról van szó.
 

mihók.


Vissza

 

Takarmány 

Az újak érdekében...
Lehet Felvételi Tájékoztatót kapni a TMD irodán 10 ezer lejért, akinek felvételi sorba kerülő testvére van, nagyon hasznos.

Öltözzünk téemdésen
Még mindig van TMD-s fehér póló fekete felirattal. Mindössze 70 ezer lej. Hol? természetesen az irodán.

A temesvári diákirodalom
Újra megjelenik a Pro Fun. Megjelenését a TMD Szülinapokra tervezik a szorgos Tavaszi Macskák.

Rendezvény a választások elé...
Találkozót szervez a TMD a diáktanács-tagokkal, minden olyan embert szívesen várnak, aki szeretne indulni a választásokon. Itt felvilágosítást lehet kapni arról, hogy mi is a DT tagok feladata. Ennek a neve lehetne Szemtől Szembe, de Tavaszi Hadjárat is.

Segítség kellene...
Egybe esik a TMD legnagyobb két tavaszi rendezvénye, a Szülinapok és a TDK. Ha nem veszel részt a TDK-n és lenne kedved segíteni, a szervező csapatba biztos belekerülhetsz. Jelentkezz a zirodán.

Elvesztett tárgyak jegyzéke...
Molnár Réka keresi saját nevére szóló, két részből álló könyvtári igazolványát. A megtalálónak fizet egy sört.

Végzősök, ez Értetek Szól
Jön a végzős bankett. Ha részt szeretnél venni, kérlek, jelentkezz. Ötleteidet, gondolataidat vagy esetleges problémáidat ezzel kapcsolatban megírhatod a következő címre: blilla@tmd.dnttm.ro, vagy ha jobban tetszik, gyere fel az irodára. Helyszín a Bartók Béla Líceum Díszterme, június 10.

Mozi és filmes újság
Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy még mindig lehet kapni a Filmtettet a Zirodán. Annál is inkább kellene érdekeljen titeket ez, mert a fent említett újság az egyetlen legjobb romániai magyar filmes magazin a halpiacon.

Píz áll a házhoz
A szociális ösztöndíj elbírálása megvolt a héten. Végleges listát hétfőn keressetek a Zirodán.

Plusz hír a bulikról
Jó lesz előre pihenni, mert a hónap hátralevő részére 3 bulit terveztünk. Egy most, egy aztán, a harmadik pedig a szülinapi fergeteges élő buli lesz, tortával s céklával.

RAP emlékkupa
Március 17-18 között az egykori híres focista emlékére szervez emlék-focikupát az újuló (?) Sportszakosztály. Érdeklődni Elekes Gábornál, a 2MV / 113-as szobában lehet, minden napnyugtakor. A Sport szakosztályban Nyári Olimpiáig (s implicit, Közgyűlésig) sok mindent újra kell értékelni, megbeszélni, ha akarjuk, hogy igazira sikerüljön. Mottó: nem (mindig) a TMD vezetőség a hibás a történtekért.
 

Vissza

 

Vadonatúj irodaprogram

Hétfő: 14-20
Kedd: 8-15
Szerda: 12-18
Csütörtök: 11-16
Péntek: 8-14
Természetesen irodaprogramon kívül is feszt van valaki fenn az irodán, így jöhetsz           e-mailezni, könyvtárt vagy a magyar sajtót bújni, teázni, vagy velünk elbeszélgetni
 

Vissza