Érted Szól
a Temesvári Magyar Diákszervezet lapja
XI. évfolyam 8. szám
2001. március 23.
Mottó: Papa! Mit jelent az, hogy
'formatting drive C:'?

Tartalom

Kelet Balkán
Vadászszezon
Tavasz van!!!
... boldog szülinapot!
Best Of üzenetes füzet:
Szubjektív rezgések
Szombat esti blues
Interview with the President
Lobby
Foci és sör meg buli
Hírek a nagyvilágból innen
Vissza a fômenühöz...

Kelet Balkán
Amerikai álom vagy valóság? _ Mi sem vagyunk rosszabbak náluk. _ Vagy még is? _ Rémhírek a Blues körül

Egész érdekes törvénygyűjteményt olvashattunk a Kedd farsangi számában, mely összegyűjti az Amerikai Egyesült Államok leglogikusabb és legmegmagyarázhatóbb ma is érvényben levő törvényeit. Példának csak annyit, hogy Brooklynban nem szabad szamarat tartani a fürdőkádban. Ilyenkor megindul akaratlanul is az ember fantáziája, hogy hány szegény hülye „bruklinit” kellett elkapni szamarat tartani fürdőkádban, míg megszületett a törvény. Sőt el tudom képzelni, ahogy New York szívében az átlag-amerikai polgár madzagon húzza maga után szamarát a kitudja hány száz emeletes felhőkarcoló liftjében... Nem élek ott, de biztos vagyok benne hogy mindennapi látvány.
Néha úgy elgondolkozom, hogy nekünk tényleg nincsenek ilyen törvényeink, és mégis nekik megy jobban, egyszerűen nem értem. Persze hogy nekünk is megvannak a majmaink, akik szórakoztatják a népet, ha már kenyér nincs, de legalább cirkusz legyen... De az van bőven.
Például idén is azzal szívatja az ellenzék a kormányt, hogy nem adja meg a tanügynek az ígért 4 százalékot, mintha ugyanaz a darab lenne, csak szerepcserével. Csak az a furcsa, hogy miért van az, hogy a diákok idén nem vonulnak ki az utcára tüntetni jogaikért, hisz terjednek a rémhírek, hogy csökkentik az ösztöndíjakat.
De ha már a rémhíreknél tartunk, olyan rémhírek terjengnek a városban, hogy költözik el megszokott mindenki által szeretett helyéről a Blues kocsma, vagy mégrosszabb, bezár. Hát lehet ilyenre gondolni is... Inkább vegyék el tőlem a jogot, hogy szamarat tartsak a fürdőkádamban...

el torro.

Vissza

 

Vadászszezon
Magány vélemény!

Ha neked fegyvered lenne mire/kire lőnél?
Én nem a rendőrökkel kezdeném. Mások nem így gondolták. Szegény szerbet munkavégzés közben lepuffantották. Erre beindult a román rendőrség teljes sajtóstábja. Lehordtak mindenkit a zsugori kormánytól az alávaló autó-tolvajokig, akik nem szégyellik magukat a rendőrre lőni. Senkitől nem hallottam azokat a kérdéseket, amik szerintem nagyon logikusak lennének. Hogy lehet szervezett autó-tolvajokra magányos zsarut küldeni? Miért nem lehet állandóan ekkora lelkesedéssel üldözni a bűnözőket? Miért Székelyföldön van annyi rendőr és nem Temesváron vagy más közismerten forró területen? Miért nem mondja ki senki, hogy a rendőrök veszélyességi pótlékot is kapnak, azok is akik a valutázókkal paroláznak. Hány bányász, tetőács, vagy más veszélyes foglalkozású  ember hal meg egy évben, és senki nem csinál belőle ekkora cirkuszt. Itt van az első (lehet az utolsó is) rendőr, aki azért halt meg, mert azt tette amiért fizetik. Mi lesz ennek az eredménye? Ezentúl még kevesebb rendőrt láthatunk esténként az utcákon, és megnövelik a rendőri fizetéseket. Szinte az az érzésem, hogy pont jókor jött ez a cirkusz a költségvetés vitája előtt. 
Helyben vagyunk. Az idei költségvetésből még kevesebb jut a tanügyre. Tudom, ez az átlag diákot nem érdekli, így Téged sem. Mit számít, hogy nincs az egyetemnek számítógépe, oszcilloszkópja, hogy egyes tanárok húsz éve ugyanazt a kurzust diktálják le, már akkor is elavult volt. Fontos az, hogy mennyire lehet puskázni a vizsgán. A többségnek eszébe sem jut, hogy egy tantárgyat meg is lehetne tanulni. Leszakadt képem mikor megtudtam, miért örül az elektros diákok jó része a negyedéves rendszernek. Hét kurzusból könnyebb puskázni, mint tizennégyből. Egyszerű.
Ez a helyzet a következménye és nem az oka a jelenlegi rendszernek. A tanárok azt mondják, azért kell a kötelező jelenlét, a negyedév, a kredit rendszer, stb. mert a diákok nem tanulnak. „Dragoste cu forţa nu se poate”. De akkor mit kéne tenni? Ja, tudom ez téged nem érdekel, mindjárt kezdődik a Vadangyal vagy Hagi harminchetedik búcsúmérkőzése.
De neked sohasem jutott eszedbe lelőni valakit az egyetemen?

gorgó.

Vissza

 

Tavasz van!!!
(ne gondoljatok már megint rosszra!)

Kitavaszodunk, s mint minden évben itt a jelölő cédula ideje a nagybetűs Közgyűlésre. Itt az ideje, hogy azok akik folyton a TMD munkáját nézve csóválták a fejüket, most megmutassák, hogy ők jobbak, mint Mi voltunk, bátrabban és erősebben lépjenek fel azért, hogy még vitézebb diákélet legyen Temesváron!
Használati utasítás a jelölő cédulához: Az Alapszabályzat szerint az Operatív Tanács választásánál az elnök bemutatja csapatát (az OT 4 emberkéből áll, elnök, alelnök, pénzügyi alelnök, pénzügyes). Ezért elnökjelölésnél csak az elnökjelölt nevét kell megadnod, amennyiben az elnökjelölt indul, úgy ő kell megválassza csapatát. A Diáktanácsban viszont minden szakosztályban jelölhetsz személyeket, akik szerinted is belevaló fickók lennének. Több személyt is jelölhetsz egy pozícióra, és fedésbe is hozhatod a szakosztályokat, egy embert több szakosztályba is jelölhetsz. A bibi ott van, hogy az idén Alapszabályzatot szeretnénk módosítani, mely szerint nem volna már Európai Integrációs Szakosztály, helyette inkább PR szakosztály volna (szerepe a szorosabb kapcsolattartás a tagsággal). Ezért a jelölőcédulán külön mindkét szakosztályt feltüntettük, ha esetleg a jelenlegi vezetőség által előterjesztett új Alapszabályzat javaslat mégse nyerné el bizalmadat a Közgyűlésen. Az új Alapszabály szerint a Közgyűlésen minden szakosztályból egy emberke volna beválasztva a Diáktanácsba, a régiben viszont a Tanügyi Szakosztály két emberkével indult. Ez nem jelent majd gondot bármelyik Alapszabály is lesz megszavazva, mert úgyis több ember lesz (remélhetőleg :-) jelölve ugyanabba a szakosztályba. Én csak azt ajánlom így, hogy azon személyek neveit, akiket rávésel a jelölőcédulára, azért kérdezd meg előre, hogy van-e kedvük és akarnak-e TMD-ben aktiválni jövőre. Ha egy pislákoló lángot is látsz bennük, van remény, s jelöljed az illetőt :-). A jelölőcédulákat péntek (március 30.) délutánig várjuk odafenn a negyediken. Persze Katika is (ő a jelenlegi PR-es leányzó) jövő héten felkeresi majd legalább a bentlakásszobákat a jelölőcédulák begyűjtése céljából. Azért péntek a határidő, mert akkor jelenik meg a következő ÉSZ, amely tartalmazni fogja úgy az új Alapszabályzat javaslatot, mint a jelöltek listáját. A jelölteket pedig várjuk majd az április 3.-i, keddi OTDT ülésen, 20 órától az „U”-n, ahol mindenki el kell mondja, hogy igen, vállalja jelölését. Ekkor fog felkerülni a szavazócédulára. És aztán meg várunk mindenkit a Választási Show -n szerdán, április 4.-én, ahol minden TMD tag leadhatja voksát, akár be is iratkozhat (még mindig), s utána pedig előre ihat a medve bőrére, hisz buli is lesz utána.

dugó.

Vissza

 

... boldog szülinapot!
Már megint  szülinapod van? … 

Hogyha még nem tudnátok... de biztos tudjátok , hogy nem csak a TDK van ezen a hétvégén, hanem a TMD XI. Szülinapja is.
Megint lesz minden, buli, tea, Profun, élőzene, ingyentorta és minden, amit egy ünnepelt ebben a fiatal, de már gondolkodó korban meg kell kapjon.
Persze, hogy felköszönthessük és jókívánságokkal elláthassuk szervezetünket, bulit kell szervezzen, nekünk lelkes és lelketlen tagoknak. Ez a buli több részből áll:
A szervezők elárulták, hogy szombatra tervezik a „Bánsági magyar ifjúsági- és oktatáspolitika a diaszpórában” témájú konferenciát, ahová a temesvári civil szféra képviselői, a temesvári elit krémje is hivatalos, hogy a közös távlatokról, projektekről beszélgessünk. Egy mondatban közös terveket próbálunk kovácsolni, a temesvári magyar élet felpezsdítésére. A konferenciát Bodó Barna vezeti.
Ezután komolyabbra fordul a szó. Este Buli, ahol a Role zenél, janisjoplinos énekesnőjével, sok-sok ismert slágerével együtt. Persze gondolom, most azt mondjátok, megint buli, mindig buli... szerintem is tűrhetetlen. A buli a Ifjúsági Házban lesz, és remélhetőleg felülmúlja az utóbbi kettőt, pedig azok tényleg magasra állították a mércét. Szerény személyem be kell vallja, hogy már sok éve jár TMD bulikra, de ez az utolsó kettő tényleg jó volt. De vissza a Szülinapokra.
A vasárnap Filmklubbal kezdődik, Antonioni Napfogyatkozás c. filmje kerül bemutatásra.
A Filmklub után kezdődik a Játszóház, megszokott TMDs hangulattal  – remélhetőleg.
A Játszóházat túlélve elérkezünk a Teaházba. Itt minden lesz, bemutatkoznak a Tavaszi Macskák Polgári Kezdeményezés meg a kezük alatt újjászületett Profun, sőt Anavi bácsi is ott lesz, díszmeghívottként. Lesz még sok-sok Performance, gondolom azért, hogy jobban fogyjon a rumos tea.
Az estét a Torta – amelyik nagy és emeletes – és az Orpheus, egy udvarhelyi együttes koncertje zárja.
A Teaház alatt Kiállítás is lesz, ahol nyolc művészetis (pedig az egyik A.C.-s) állít ki. Tehát nagyon szervezkednek.
Akkor remélem találkozunk majd a rendezvényeken, mert egy nyúlfarknyit a mi szülinapunk is ez a hétvége.

az ünnepelt.

Vissza

 

Best Of üzenetes füzet:

A legaktuálisabb “pojénok” fáradt TMD-sek fáradt üzeneteiből. Az is lehet, hogy sírni is lehetne rajtuk. Az üzenetes füzet agyament termékei:

Réka! (nem tudom melyik, Balla vagy Molnár!)
stb.

Kiki! 
A 100 méteres fax a Pánczél Csabáé. Kálmán felcsíptette arra a szarra. 

Akit érint!
Elvittem Hojostert! Estére jön is vissza. Orsi

Vigyázat!
Pénteken ne keressen senki otthon, mert „hivatalosan” csak aznap este indulok haza. Sőt, ha a családból keresnek addig, itt vagyok a városban, de nem lehet tudni, hogy hol, s pénteken megyek haza. Kösz a falazást, XXX

Dugó 
A kulcsod a bugyikádban, köszönet, Rufi

Laura,
Ha beszélsz a gyergyói sráccal, akkor mondd meg, hogy 15,45 körül érkezik Kapitány (Erőss János) és feketébe lesz öltözve. Réka

Mindenki!
Tibi nem csinálta meg a pályázatát a belső határidőre, de mire kell, meglesz, üzeni

Az üzenetrögzítőn Laura van. Nem értettem mit mondott. És nem értek a telefonhoz. Süni.

Edina! 
Kell holnap pénz tortára. Olyan f...a!

Edina!
Köllene egy kis pénz. Úgy 10 millió lej. Délig, mert ki kell fizetni: (itt lista, ami nem fér be). Jutas

Minden OTDT tagnak!
Köszönöm szépen, hogy mind az egészen (egy sem) felhoztátok a fogalmazásaitokat. Máskor is ilyen hozzájárulást kívánok a TMD-s „mozgalomban” s akkor biztos csődöt mond a TMD! Még egyszer köszönöm, Kati

Lilla!
Az NMD költözik, ma senkit sem lehet elérni!

Csabi!
A bugyid... Hurrá!!! Süni

Zsolt!
Szüntesd meg a TKRISZTA-t. Kiki

Vissza

 
 

Érted Szól
2001 március 2.
Foszerkeszto: Toró Tibor
Szerkesztették: Bakk Jutas, Katona Mihály, Rigó Csaba
Grafika: Boér Attila
Tördelés: Toró Tibor
Korrektúra: Ruff Ágnes
A közölt írások nem mindig tükrözik
a szerkesztok véleményét
Az Érted Szól kiadását az EMKE, 
a Magyarországi Ifjúsági- és 
Sport Minisztérium és az 
Illyés Közalapítvány támogatja
Cím: TMD - Temesvár, 1900 
Diana u. 9A/10, Románia
Tel./Fax: +40-56-195545
E-mail: esz@tmd.dnttm.ro
Web: http://hsot.tripod.com


Szubjektív rezgések...
 

...ahogy itt ülök és szörtyölgetem a kávémat... igazán jó kávé... de nem ezért ültem le ide a gép elé, hanem arról írni, hogy jöttem, láttam, és még meglátjuk, no és Temesvár. Vagy kétszer már átrohantam ezen a városon, és most történt először, hogy ide jöttem, ide, ahol úgyszintén magyarok, meg problémák, meg asszimiláció... de még mindig nem ezért ültem ide... A TMD idei TDK–ja! No ja! 
Az első pozitív benyomás a határon: angolul tudó vámos hölgy! És szép! Aztán a koldusok, macskák, kutyák. Próbálom összeszedni a gondolataimat, de elég nehezen megy ez nekem így, közel tíz órai utazás után... mellőzök is minden objektivitást (lásd mint fent). Mindenesetre az iroda szép, a technika ördöge -mint mindenhol- itt is szarakszik egy cseppet, a kávé kitűnő, és a szokásos hajtás azt jósolja, hogy egy olyan hétvégét fogunk mi itt eltölteni, amit még unokáink is emlegetni fognak: hajtás ezerrel, külügyes berkekben úgy szoktuk meghatározni, 2 másodperc/secundum sebességgel élünk...
...dédapám az orosz fogságból hazatérve azt mesélte az apámnak: Szibériában akkora szúnyogok vannak, hogy hanyatt vetik magukat és úgy nyalják a tökeiket...
Jó lesz ez! Hiszem! Üdv Vajdaságból:

  Vissza

 

Szombat esti blues
Egy szemtanú (?) beszámolója...

Minden rendes ember a szombat estéjét a Bluesban tölti. A rendesebbek azt is tudták, hogy múlt szombaton Blue Note koncert volt. A legrendesebbek pedig ott is voltak.
Persze a nem annyira rendeseknek is vannak kifogásaik: például azon napon Temesváron hét koncert is volt, Quo Vadis koncert a Club30-ban, Acvarium a híd alatti Jazzben, Blues Doctors az Irish Pubban. De a kemény koncertet mindenki számára a Vad Angyal jelentette, merthogy Oreiro kisasszony (?) is fellépett, mégpedig az Olimpia sportcsarnokban. Tele is volt a környék zsarukkal, de erről ennyit
Szóval a Blue Note fél 10 körül el kezdett zenélni, vokál nélkül. Kb. egy óráig ez volt a koncert blues része. De előbb utóbb megjött Macó is és megkezdődött a sláger visszajátszás. Jó volt. Újra hallhattuk azokat a számokat, amiket apáink dúdolnak a fürdőkádban, azért megjegyezném, hogy Macó valahogy jobban adta elő, pedig apám tényleg szépen énekel. Na mindegy.
Az emberek szokásosan, egymás hegyén-hátán élvezték a zenét. Habár kevesebben voltak mint a múltkor, de a felül írott okok miatt valahogy érthető. Mindezek ellenére az asztalok már egy nappal a koncert előtt foglaltak voltak.
A koncert utolsó felére bekapcsolódott a buliba Zsolt is, a Blues tulaja, megragadva az alkalmat meg a gitár nyakát á lá jamsession. Külön köszönet Macónak, hogy kedves barátnőim kíséretében beleordíthattam én is a mikrofonba. Szóval ilyen buli vót.
Rosszul tette az aki kihagyta, mert olyan jó volt, hogy egy más valóságban éltem (éltünk). A végére már nem emlékszem.
 

Vissza

 

Interview with the President

Rigó Csabát - Dugót, a TMD első emberét fogtuk mikrofonvégre, hogy meséljen nekünk egyes dolgokat...
ÉSz: Megkérem az elnökurat, gyónjon meg az ÉSznek. Mit tett jól, mit tett rosszul a TMD ezalatt az év alatt?
Dugó: Úgy érzem, hogy a TMD-ben még az elnök sem tud ilyen kérdésre válaszolni. Hiszen ami jól sült el, az a TMD-ben dolgozó összes diák érdeme, s ami rosszul sült el, az meg pláne. A fő jelmondatom az volt a Közgyűlésen, hogy több igényességet szeretnék vinni a TMD munkájába, és úgy érzem, hogy ezt részben megvalósítottam, hisz elértünk egy olyan szintet, ahol a szervezetek, akikkel együtt dolgozunk, sokszor nálunk igénytelenebbek. Pozitívum még az, hogy az elmúlt évben nagyobb mértékben sikerült médiatizálni programjainkat. Negatív sikernek tartom viszont hogy a TMD vezetősége egyre inkább eltávolodott a tagságtól, de ez nem csak a mi hibánk volt, hisz a diákok is egyre inkább érdektelenül állnak hozzá a dolgokhoz.
ÉSz: Milyennek szeretnéd látni az utódodat?
Dugó: Olyan kérdéseket teszel fel hogy nehéz válaszolni rá – az elnök sóhajt – Nehéz megmondani. A legfőbb tulajdonsága az kell legyen, hogy maximálisan érdekelje a dolog és hogy legyen felelősségtudata, ezek után a többi jön magától. Az elnök át kell lássa a TMD ügyes-bajos dolgait, a klub-köri tevékenységtől egészen a külügyi kérdésekig, de fontos az is hogy ne szakadjon el a tagságtól, diákok között legyen.
ÉSz: Látsz-e ilyen embert a TMD tagjai között?
Dugó: Természetesen vannak ilyen emberek, de az is igaz, hogy nehéz az új embereket befogni a közös munkába.  De az idén is akadt már egy-két ember, akik tavaly még nem aktiváltak, de az idén nagyon hamar a TMD kulcsfontosságú embereivé váltak és nagyon jól végzik dolgukat.
ÉSz: Mi az, ami motiválhat egy TMD elnököt és mit üzensz a tagságnak?
Dugó: Hogy miért kezdtem el TMDzni... a haverekért és unaloműzésért, bennem nem volt semmi politizálási indíttatás,  a motivációt idővel találtam meg, itt alakult ki fenn az irodán. A tagságnak csak annyit üzenek, emberek, amíg fiatalok vagyunk... csináljunk valamit!
ÉSz: Köszönjük szépen.
 

mihók.
Vissza

 

Lobby
Egy másik fajta megújulás.

Biztosan feltettétek magatokban a kérdést, hogy ez magyarul van-e, amikor elolvastátok a hétvégi konferencia címét: „Bánsági magyar ifjúság- és oktatáspolitika a diaszpórában”. Megpróbálom lefordítani. 
Az úgy indult, hogy egyes okos fejekből kipattant az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha nekünk is lenne egy saját 103-asunk, mellette könyvtárral, esetleg tanári szállással, konferenciateremmel. Kiderült menet közben, hogy már más okos fejekből is kipattant ez az ötlet, és ekkor összedugtuk a sok okos fejet.
Az eredmény az lett, hogy megfogalmaztuk, magunknak, hogy egy olyan helyiség lenne megfelelő, ahol minden civil szervezet folytathatná tevékenységét. Képzések, szakmai előadások, konferenciák lennének ott megszervezve, kisebb klubtevékenységek találnának ezúton otthonra, magyar könyvtárat hozhatnánk létre.  Lehetőségeket próbálunk felkutatni, honnan lehetne az anyagiakat is megteremteni az álmunkhoz. Meghívtunk alapítványi képviselőket, hogy e konferencia keretén belül elbeszélgessünk tervünk fontosságáról, és szükségszerűségéről. Reméljük sikerül.
 

süni.


Vissza

 

Foci és sör meg buli 
Beszámoló a REP kupáról

Megjött a tavasz, a meleg, az idő a sportolásra, a megemlékezésre. Idén is, immár harmadik alkalommal került megrendezésre a REP-kupa, mely most is, mint a sportrendezvények általában, megmozgatta a magyar diákságot, hiszen 11 csapat gyűlt össze, közöttük ismert-neves csapatok, meg újak, melyek kisebb-nagyobb sikert arattak.
A csoportmérkőzések nem hoztak nagy meglepetés, hiszen a papírforma szerint történt a dolog, hisz mindenki a Nagy Esélyesek közül továbbjutott. A csoportmérkőzések után az Amigoban – és ez nem a reklám helye – elkezdődtek a tippellések, hogy ki kivel kerül össze. A legérdekesebb negyeddöntőnek a BSE-Bolykefe mérkőzésen bizonyult, ahol az utóbbi évek sorozatos bajnoka a Bolykefe kiesett. A BSE mellett továbbjutottak a Hunaláb, a New Entry és az Elmo. A negyeddöntők hőse a sepsiszentgyörgyi Csabi, hisz fájós lábbal is felállt játszani, hogy megpróbálja elősegíteni csapata továbbjutását.
Az elődöntők előtti este programja rendhagyó volt. Sörözés, faöntözés az Amigoban, óriási nagy kör, 5 láda sör. Majd megkezdődtek a fogadások. Minden hosszú hajúnak fejenként egy láda sört ígértek ha másnap szoknyában játszanak, de másnap azért nem volt elég vér a ... de ezt mindenki tudja. Az első elődöntőben az Elmo búcsúztatta a New Entryt, míg a jó formában játszó BSE a Hunalábot verte.
A kisdöntő egy barátságos mérkőzésre hasonlított, a vége az lett, hogy harmadik lett a Hunaláb. A szervezőknek döntő előtt szünetet kellett tartaniok, amikor is a lányokat fűzögették a nöifocira, de a jelentkezők (fiúk szoknyában) csak egy lábteniszre voltak elegen.
A Döntő: BSE-Elmo
... de előtte egy perc csend REP emlékére. 
Megszólal  a síp és kezdődött az utolsó meccs: Elmo kifáradva (3 gól), BSE jó formában (7 gól). Tehát a győztes a BSE, míg az Elmo őrzi hagyományos második helyét.
A díjkiosztáson a legjobb játékos címét Golyó (Hunaláb), a legjobb kapus címét Pityu (BSE) vitte el, míg a gólkirály Zolika (BSE) lett.

Ezután „pihenés” az Amigoban  és az úgymond „Procsésul Étápéi”, ahol Malac visszaküldte a BSE-t a Rezervátumba” (gy.k. Agro)
És jött a buli, a sok sör, még ilyen buli se volt 9:30-kor tele volt a C-klub és már mindenki átesett a józanság határán.
Találkozunk a következő focikupán.

csak én.
Vissza

 

Hírek a nagyvilágból innen
Hogy tudjuk mi történik házunktáján

Szociális ösztöndíjak
Igen, megérkeztek végre! Elég sok cécó volt vele, végül megint zsebben kellett elhozni Temesvárra. Akik ezen támogatást elnyerték, jelentkezzenek minél hamarabb Kikinél (hétfőn, lehetőleg) mert másképp vissza kell küldenünk az összegeket az Iskola Alapítványnak. Az idei szociális ösztöndíj 1,5 millió lej.

Apáczais támogatás
Már lassan egy éve húzodik a dolog, de jövő hétre tényleg a TMD is megkapja azt a támogatást, amit az Apáczai Közalapítvány ítélt meg nekünk infrastrukturális fejlesztésre. Látványos változások lesznek a TMD-n, csak kell egy franciakulcs, mert leszedjük a konyhából a gáztűzégőt, hogy átadjuk a helyet a régi kanapénak,  „Kevesebb főzés, több lustálkodás” jelszóval. Veszünk faajtót, asztalt, széket, csináltatunk polcot, s mindent, mi szem szájnak ingere (most nem a rumos teára gondoltam).

Szülinapi hab a tortán
Ez nem vicc. 11 éve lankadatlanul él és dobog a mi kicsi édes güdügüdü TéeMDénk. A szülinapi akció szombaton kezdődik a konferenciával, majd buliba torkollik, mint minden rendes TMD rendezvény. Aztán vasárnap be lehet délelőttől költözni a 103-as terembe, tényleg előben is megtekinthetők a tavaszi macskák akció közben, és tényleg mindenki kap majd egy szeletet az 5 emeletes tortából. Esment versike, esment koncert is lesz s persze mi szem szájnak ingere (itt én spéci a rumosteát pedzettem meg).

Március 15, te csillag
Történt ugyanis az őszi TMD meszelés után, hogy valaki tévesen, a zöld csíkkal a felső részén függesztette ki a magyar zászlót a TMD irodán. Aztán egyszer már én is megelégeltem a dolgot, és a piros csíkot odaragasztottam a plafonhoz, így a piros feljebb került a zöldnél. Így lobogott idén március 15.-én is a zászló az irodán, míg pár bátor emberke koszorút helyezett el a freidorfi Petőfi emlékműnél. A szalagon a 2001-es temesvári magyar márciusi ifjakról ejtettünk el egy-két szót.

Közgáz Klub
Március 28-án, szerdán, az közgáz egyetemen (Pestalozzi u.) egy tőzsdéről szóló előadásra (+beszélgetés) kerül sor, melyen részt vesz Szabó Géza, magyarországi vállalkozó. Az érdekesség a dologban, hogy mindenki előtt lesz egy-egy számítógép és mindenki egyszerre látja majd az „előadó előadását”. 

Pszichó kör - „Játszunk együtt!”
Játszuk, játszuk, szóljon a nóta és a dob peregjen! Rég nem volt már pszichó kör, mindenkiben kiújultak szerintem már az ősi tikkjei, neke ííí m ilyenkor például ííí a billen ííí tyűzet bal felső ííí sarkára hely ííí ezett kisujjam szok ííí ott remegni. ííí. A Pszichó kör pedig pénteken, 23.-án lesz megejtve az „U”-n, d.u. 4-től kezdődően, és hagyományosan meditációval kezdődik (vicc). Több Pszichó kört akarok, ííí!

Színi kör
Végre megalakult a több éve feledésbe merült diák színi kör is Mátray László színművész vezetésével. Két találkozás volt már ezidáig, várjuk a következőket, hogy feltehessük újra az örök magyar egyetemista diák alapkérdését, miszerint „Enni, vagy nem enni?”
TDK, forever
Ha az idén addig vaciláltál, hogy végül nem írtál dolgozatot, gyere el s nézd meg mások előadásait. Jó kiinduló pont lehet ez majd a 2002-es TDK dolgozatodhoz. Bővebben lásd az ÉSZ mellékletnek is beillő tédékás oldalát.

REP emlékkupa
Legelső alkalommal az elmúlt év során, a Sport Szakosztály pénzügyileg veszteség nélkül zárta a tavasz első focikupáját, s még egy labdát is sikerült kimenteni a közelgő Olimpiára. A vasárnapi záróbuli fergeteges volt, a sportosok a következő focibajnokságot áprilisra ígérik bemelegítőnek, a nagybetűs Nyári Olimpiára. Addig viszont még sok szponzorpénzt kell összegyűjtenünk, hogy az legyen belőle, aminek lennie kell. Segíts, hogy egészségünket megőrizzhessük. Na ez bla szöveg, de tényleg pénzt KELL szerelni a Sport Szakosztálynak.

Hallasd a hangod!
Már most elég komolyan azon gondolkodunk, hogyan tovább TMD a Közgyűlés után. Mi régiek leköszönünk, Ti újak bekerültök, csak arra kérünk úgy vigyázzatok az egyetlen csepp Diákszervezetünkre, mint ahogyan azt mi is tettük. A Közgyűlés április 4.-én lesz megejtve, szeretnénk alapszabályzatot is módosítani (bár még nagyon sok munka van, hogy a javaslattal elkészüljünk – nem segítenél?), így megtisztelő jelenlétedre mindenképp számítunk, lehet jönni bannerekkel, hangosbemondóval és egyébb tülkölőkkel drukkolni a kedvenc jelöltednek. Vigyázat, csak TMD tagok szavazhatnak, persze gondoltunk Halász Levi volt elnökünkre is, aki majd ott kell beiratkozzon, mert az idén még nem jött át a Begán, ugyanis babonás és a város másik részében lakik. Szóval, lehet majd még a helyszínen iratkozni, szavazatoddal pedig hivatalos vagy a jelenlegi OTDT utolsó rugásaként szervezett bulira is, még azon a héten.

Mialatt Kincsesvárosban...
Karrier Iroda működik a KMDSZ irányításával. A TMD is vannak állásigénylő adatlapok melyekkel a kolozsváriak adatbázisát próbáljuk bővíteni, ha Ti jelentkeztek. Reméljük jövőre már közösen, OMDSZ projektként fog működni talán egy Erdély szintű karrier iroda. Addig is már így is rengeteg ajánlat van, nézd csak a Krónikát. Ha véletlenül megfordul a fejedben, hogy egyetem után itthon maradj (és mi ezt szeretnénk) gyere, és kérd a saját űrlapodat, segíthetünk CV-t is írni.

Vissza