Organizatia Studentilor Maghiari din Timisoara

Timisoara

Capitală a Banatului, Timisoara este orasul cel mai occidental al României, atât din punct de vedere geografic cât si ideologic. Convietuirea diferitelor etnii prezente în această regiune (români, maghiari, germani, sârbi, bulgari si alte nationalităti) este caracterizată de spiritul fraternitătii. În prezent, Timisoara este una dintre cele mai mari si importante centre universitare ale tării.

Cine suntem?

Încă în zilele revolutiei din 1989 s-a conturat în mintea unor studenti entuziasti ideea unei organizatii care să concentreze studentimea maghiară din Timisoara. După revolutie, odată cu calmarea spiritelor, alternativa formării unei organizatii studentesti si a uneia de tineret s-a dovedit a fi mai viabilă în locul constituirii unui partid. Astfel a luat nastere Organizatia Studentilor Maghiari din Timisoara (OSMT) si Organizatia Tinerilor Maghiari din Timisoara (OTMT). Conform regulamentului său OSMT este o organizatie apolitică, fiind organul reprezentativ al studentilor maghiari din centrul universitar timisorean. Acestor studenti, OSMT le oferă posibilităti de perfectionare profesională, asigurându-le în acelasi timp si oportunitatea de a-si petrece timpul liber într-o formă organizată.


Structura organizatiei

Adunarea Generală este organul decisiv suprem în cadrul OSMT, aceasta fiind însărcinată cu alegerea conducerii organizatiei în fiecare an, adică a:
- Consiliului Operativ si a Consiliului Studentesc. Consiliul Operativ, constituit din presedinte, doi vicepresedinti si administratorul financiar, reprezintă presedintia OSMT. Cei sapte membri ai Consiliului Studentesc sunt reprezentantii acelor Sectii din OSMT, care mentin „circulatia sanguină” a întregii infrastructuri. Sectiile sunt grupate astfel: - Relatii interne, Relatii externe, Învătământ, Integrare europeană, Sport, Cluburi si Cercuri Patru din cele sase sectii sus-mentionate sunt în contact direct cu studentii: sectia de Relatii interne are ca sarcină principală adunarea membrilor; sectiile Sport si Cluburi, Cercuri au în vedere mentinerea si consolidarea unitătii membrilor prin programele distractive pe care le propun. De asemenea sectia Învătământ contribuie la îmbunătătirea relatiei membrilor cu organizatia si se preocupă de formarea si pregătirea profesională a celor interesati, si mai putin de petreceri.
Sectiile Relatii externe si Integrare europeană se disting de celelalte prin mijloacele folosite în activitatea lor pentru satisfacerea cerintelor studentimii, prin relatii externe si colaborări cu alte organizatii studentesti din tară si de peste hotare.
Străduindu-se să se adapteze noilor exigente în continuă crestere, OSMT a ajuns să dispună de o structură elastică si modernă la baza căreia se află o muncă voluntară si o experientă dobândită în 10 ani de activitate, fără de care nivelul atins de organizatie ar fi fost mult mai scăzut.


Cluburi si cercuri

În cadrul OSMT există mai multe cercuri si cluburi. Cei interesati de economie au posibilitatea de a se întruni si de a participa la diferite seminarii de specialitate în cadrul cercului de economie. Clubul de ecologie s-a înfiintat din dorinta studentilor de a cunoaste mai îndeaproape flora si fauna bănăteană si are ca scop îngrijirea si protectia mediului înconjurător. Cercul de autoinstruire muzicală dă posibilitatea studentilor amatori de muzică de a se perfectiona în domeniul muzicii prin organizarea diferitelor auditii si jam session-uri. Cineclubul este menit să initieze tinerii în lumea fascinantă a filmelor artistice. Studentii de la facultatea de medicină veterinară se întrunesc în clubul de medicină veterinară, iar necesitătile studentilor de la facultătile de artă sunt satisfăcute de expozitii si organizarea de tabere artistice. Seminariile sustinute de cercul psihologic dau posibilitatea studentilor de a întelege totul în legătură cu psihologia. Pe lângă aceste cercuri si cluburi, au o importantă deosebită cursurile de dans organizate de grupul de dans popular, precum si excursiile si taberele menite să satisfacă cerintele celor interesati în domeniul turistic. Seratele de dans popular si petrecerile asigură distractia studentilor si sunt organizate din două în două săptămâni. Cei interesati de literatură, de muzică si de artă în general au ocazia de a se întruni în cadrul seratelor de ceai unde pot discuta pe diferite teme cu actori, muzicieni, scriitori. Studentii din anii terminali îsi pot lua rămas bun de la anii studentiei la banchetul organizat pentru ei de OSMT. O altă modalitate de a petrece timpul liber este aceea de a participa la campionatele organizate de OSMT.


"Pentru Tine"

Ziarul nostru studentesc… Fiind singurul ziar studentesc în limba maghiară, „Pentru Tine” are menirea să trateze subiecte de interes pentru studentii locali si nu numai. Multi participă la redactarea ziarului, astfel „Pentru Tine” a devenit cea mai importantă cale de informare pentru toti studentii maghiari din Timisoara.


Festivalul OSMT

Începând cu 1991 programul cel mai amplu al organizatiei este cu sigurantă festivalul OSMT, o manifestare culturală care stârneste an de an interesul a 700-1000 studenti.
La început, festivalul a sustinut manifestările locale cu caracter amator, apoi s-a reusit invitarea artistilor si trupelor studentesti de teatru din alte centre universitare.
În 1995 se constată o schimbare în planul ideologic al festivalu- rilor. Îndreptarea lumii spre profesionism făcându-se simtită, s-a atenuat dorinta de realizare si autoformare. În această ordine de idei organizatorii s-au concentrat asupra invitării artistilor din alte orase, a oaspetilor din străinătate, ceea ce a făcut posibilă lărgirea continuă a domeniilor acoperite de festival. Se poate afirma că festivalul a reusit să depăsească perioada amatorismului.


Conferintele Stiintifice Studentesti

Conferintele Ştiintifice Studentesti (CSS) sunt organizate pentru studentii maghiari pentru a-i ajuta în desăvârsirea lor profesională. CSS-urile din cadrul OSMT sunt organizate pentru studentii cu profil tehnic. Renumele universitătilor din Timisoara asigură si renumele CSS-urilor. CSS pe lângă posibilitatea prezentării lucrărilor sunt si un bun prilej pentru realizarea de noi relatii între studenti si profesori, relatii ce nu tin seama de hotare regionale sau nationale.


Balul si Tabara Bobocilor

Scopul balului si taberei organizate de OSMT pentru boboci este acela de a face cunostintă celor din anul I cu activitatea organizatiei, si de a le usura integrarea în noul mediu. Pentru aceasta a fost organizată prima tabără în 1995. În cele 3 zile bobocii au ocazia să se împrietenească între ei si să cunoască mai de aproape conducerea, structura, activitătile OSMT, precum si posibilitătile pe care le oferă organizatia. Balul este o continuare a acestei campanii pentru boboci si este organizat în fiecare noiembrie.


Olimpiadele

Olimpiadele reprezintă cele mai ample manifestări sportive din cadrul OSMT. Există 2 tipuri de Olimpiade OSMT: cea de iarnă si cea de vară, fiecare durând o săptămână. În prezent, masivul Mădăras din muntii Harghitei a devenit locul consacrat pentru Olimpiada de Iarnă, ce are loc la începutul celui de-al doilea semestru al anului universitar. Olimpiada de vară se desfăsoară în Timisoara în fiecare mai, si oferă posibilitatea participantilor de a avea parte de sapte zile de neuitat.


Cupa OSMT

Cupa este programul cel mai liber si scutit de reguli dintre toate activitătile organizate de OSMT. Probele necesită inventivitate si creativitate sporită, la care se adăugă de la sine veselia, hazul participantilor în timp ce îsi dau frâu liber reactiilor.


Zilele OSMT

În fiecare an există o săptămână când studentii maghiari din Timisoara aniversează înfiintarea organizatiei lor. În aceste zile tinerii pot alege din nenumăratele programe realizate pentru ei, cum ar fi: piese de teatru, concerte, serate de dans popular, cinecluburi, etc.